
Ingrediënten
8 personen
150 g
tarwebloem
125 g
ongezouten roomboter
1 mespunt
zout
150 g
kristalsuiker
3 el
ijskoud water
6
Golden Delicious appels
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 24 cm) of ovenschaal (24 cm)
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de bloem boven een kom. Leg 100g van de koude boter (per taart) in de bloem en snijd kruislings met 2 messen in kleine blokjes. Voeg het zout, de helft van de suiker en het ijskoude water toe. Kneed met koele handen tot een stevig deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Verhit de rest van de boter met de rest van de suiker in een steelpan op een vlamverdeler op laag vuur tot het mengsel lichtbruin kleurt. Verdeel de appelparten over de springvorm met de bolle kant naar beneden en schenk het mengsel erover (pas op voor de hete karamel!).
Bestuif ondertussen het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de taartvorm. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Leg de deeglap op de appels en vouw aan de zijkant rond de appels. Druk even aan. Bak de taart in ca. 20. min. goudbruin en gaar. Neem de vorm uit de oven en laat de tarte tatin in de vorm 5 min. afkoelen. Stort de tarte tatin op een groot bord.
Karamelliseren
Instructievideo - 01:36 min.
Tarte Tatin

8 personen
340 kcal
20 min. bereiden
65 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de bloem boven een kom. Leg 100g van de koude boter (per taart) in de bloem en snijd kruislings met 2 messen in kleine blokjes. Voeg het zout, de helft van de suiker en het ijskoude water toe. Kneed met koele handen tot een stevig deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Verhit de rest van de boter met de rest van de suiker in een steelpan op een vlamverdeler op laag vuur tot het mengsel lichtbruin kleurt. Verdeel de appelparten over de springvorm met de bolle kant naar beneden en schenk het mengsel erover (pas op voor de hete karamel!).
Bestuif ondertussen het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de taartvorm. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Leg de deeglap op de appels en vouw aan de zijkant rond de appels. Druk even aan. Bak de taart in ca. 20. min. goudbruin en gaar. Neem de vorm uit de oven en laat de tarte tatin in de vorm 5 min. afkoelen. Stort de tarte tatin op een groot bord.
bewaartip:Je kunt de tarte tatin een dag van tevoren bereiden, maar bak hem nog niet af. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen en bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)150 g tarwebloem
125 g ongezouten roomboter
1 mespunt zout
150 g kristalsuiker
3 el ijskoud water
6 Golden Delicious appels
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 24 cm) of ovenschaal (24 cm)