Beenham
Beenham

Beenham

Beenham is niet alleen geweldig op een broodje met classic honing-mosterddressing. Een hele beenham steelt tijdens de feestdagen de show als hoofdgerecht! Maak jouw kerstmenu compleet en geniet de volgende dag van de leftovers.

Beenham maken

Beenham maken

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Breng het mosterdzaad met de rijstazijn, de suiker, het water en het zout aan de kook in een steelpan. Zet het vuur laag en laat 45 min. zachtjes koken.
  2. Verwijder de verpakking van de beenham. Smeer de beenham in met de olie. Leg de ham terug in het aluminium bakje en zet in het midden van de oven. Rooster de ham in ca. 45 min. gaar.
  3. Snipper ondertussen de sjalot zo fijn mogelijk. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4 min. op middelhoog vuur. Voeg de mosterd, honing en slagroom toe, roer goed en breng de saus aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  4. Neem de beenham uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Snijd de ham in plakken. Schep er per portie 1 el van het ingelegde mosterdzaad overheen. Serveer de ham met de nog warme honing-mosterdsaus erbij.
Hoe maak je een hele beenham uit de oven?

Hoe maak je een hele beenham uit de oven?

Haal de beenham op tijd uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur is voordat je hem in de oven schuift. Op kamertemperatuur brengen is belangrijk voor een gelijkmatige garing. Breng ’m daarna op smaak met peper en eventueel zout of marineer de ham bijvoorbeeld in deze sinaasappelmarinade. Marineer je het vlees, zet het dan nog 1 tot 2 uur afgedekt in de koelkast om de smaken extra goed te laten intrekken. Vergeet niet om de ham weer op kamertemperatuur te laten komen voordat je verder gaat. Braad rondom kort aan totdat hij dichtgeschroeid is. Aanbraden zorgt ervoor dat alle smaakvolle vleessappen behouden blijven, zodat het vlees mals wordt en er weinig smaak verloren gaat. Daarna braad je de beenham in de oven en als hij helemaal gaar is laat je hem nog even rusten, ingepakt in aluminiumfolie, voordat je hem aansnijdt.

Beenham: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gebraden beenham kun je in de koelkast, in een luchtdichte bak of zak, 3 dagen bewaren. Je kunt de ham ook goed invriezen: in de vriezer is beenham, luchtdicht verpakt, 3 maanden houdbaar. Haal de avond voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Warm de beenham het liefst op in zijn eigen jus, in een koekenpan op laag vuur. Je kunt beenham ook op kamertemperatuur eten.

Beenham: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?