Varkenshaas
Varkenshaas

Varkenshaas

Varkenshaas: gegrild, mals gemarineerd of met een knapperig jasje van bladerdeeg uit de oven. Hoe je ’m ook bereidt, met dit heerlijke vlees maak je gegarandeerd indruk aan tafel.

Varkenshaas met vijgen en saliejus

Varkenshaas met vijgen en saliejus

Ingrediënten

4 personen

800 g

pastinaken

4 el

arachideolie

2 tenen

knoflook

80 g

ongezouten roomboter

150 ml

volle melk

520 g

varkenshaas

4

mini-rodekooltjes

1

sjalot

7 g

verse salie

2 el

tarwebloem

100 ml

sherry fino

½

kippenbouillontablet

250 ml

kokend water

4

verse vijgen

3 el

cremaceto classico

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • keukenmachine

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaak en snijd in stukjes van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de helft van de olie. Leg de helft van de ongepelde teen knoflook ertussen en rooster alles ca. 20 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven, maar laat hem aan staan. Pel de knoflook en pureer samen met de pastinaak, 25 g boter (per 4 personen) en de melk in de keukenmachine tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout en houd warm op laag vuur.
  2. Dep ondertussen het vlees droog en bestrooi met peper. Verhit 30 g boter (per 4 personen) met ¼ van de olie op hoog vuur in een koekenpan. Bak het vlees op hoog vuur in 2 min. rondom bruin. Bak het vlees in 5-7 min. op middelhoog vuur gaar. Keer regelmatig. Haal het vlees uit de pan en laat op een bord afgedekt rusten tot gebruik.
  3. Snijd ondertussen de rode kool in parten en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de rest van de olie en rooster ca. 20 min. in het midden van de oven.
  4. Snipper ondertussen de sjalot, snijd de salie en de rest van de knoflook fijn. Verhit de rest van de boter in een (steel)pan en fruit de sjalot, salie en knoflook 5 min. op laag vuur. Voeg de bloem toe en laat in 3 min. garen. Voeg de sherry toe, verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg het kokende water toe. Breng aan de kook en laat 5 min. op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig.
  5. Snijd ondertussen de vijgen in stukjes van 1 cm. Voeg samen met ⅓ van de balsamicosaus toe aan de pan en warm 3 min. mee.
  6. Schenk de opgevangen vleessappen bij de saliejus en snijd het vlees in dunne schuine plakken. Haal de rodekool uit de oven. Verdeel de puree, het vlees en de rodekool over borden. Besprenkel de rodekool met de rest van de balsamicosaus en serveer met de jus.
Wat is varkenshaas?

Wat is varkenshaas?

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken en wordt daarom beschouwd als het meest luxe deel van het varken. Het vlees kan gebraden worden in de pan, in de oven of bereid worden op de barbecue. Varkenshaas is in een kwartiertje klaar. Ideaal! Maar let op: de manier van bakken is key. Het is van belang dat je het vlees aan de zijkanten laat dichtschroeien, maar de binnenkant sappig houdt. Het vlees mag best een beetje rosé blijven vanbinnen, dat is juist lekker mals.

Hoe marineer je varkenshaas?

Een goede basissaus voor varkenshaas kan bestaan uit wijn, azijn of boter, met daarin verse kruiden. Door de varkenshaas hier enkele minuten in mee te bakken, trekken de smaken goed in het stukje vlees. Een andere manier van het vlees op smaak brengen is het haasje te voorzien van een laagje glaze: wrijf het vlees in met honing of ahornsiroop en gril de varkenshaas (zonder olie of boter) totdat er een dun karamellaagje ontstaat. Of geef de varkenshaas een ‘en croûte’ jasje door ’m in te wikkelen met bladerdeeg. Feestelijk en ook nog eens lekker knapperig!

Hoe marineer je varkenshaas?
Hoe bak je varkenshaas?

Hoe bak je varkenshaas?

Haal de varkenshaas een halfuur voor het bereiden uit de koelkast en laat ’m op kamertemperatuur komen. Dep de varkenshaas vlak voor het bakken droog en breng op smaak met wat peper en eventueel zout. Bak in olijfolie op hoog vuur in 1 tot 1,5 minuut bruin. Draai het vuur iets lager en voeg wat vloeibare margarine toe aan de pan. Door de boter gedurende 5 minuten over het vlees te scheppen, wordt het van alle kanten verwarmd. Keer het vlees regelmatig. Neem de varkenshaas uit de pan en laat afgedekt met aluminiumfolie nog 1 tot 2 minuten rusten.