Kalkoen recepten
Hoe de kalkoen het schopte tot ultieme klassieker? Hij is groot genoeg voor je hele gezin en je kunt ’m lekker naar eigen smaak vullen. Met deze feestelijke blikvanger zet je zonder twijfel een spectaculair gerecht op tafel.
Kalkoenrollade-krans met salie en ui-stuffing
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de ciabattina in stukjes van 1 cm, verdeel over ⅓ van een bakplaat en besprenkel met ⅖ van de olie. Verdeel de pancetta en de blaadjes van de salie over het andere deel. Rooster 10-12 min. tot alles knapperig is.
- Snijd ondertussen de bleekselderij in blokjes van een ½ cm, snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit ⅖ van de olie in een koekenpan en bak de selderij en ui 7 min. op middelhoog vuur, roer regelmatig. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg de knoflook toe en bak nog 3 min. mee.
- Leg een stuk bakpapier op de kalkoenschnitzels en druk het vlees met de achterkant van een pan plat, tot een dikte van 1 cm. Leg de schnitzels 1 cm overlappend als een grote lap naast elkaar, zodat je een vierkant krijgt (van 23 x 23 cm).
- Haal de ciabattina, pancetta en salie uit de oven. Bewaar de helft van de blaadjes salie en schep de rest met het brood en de pancetta door het ui selderijmengsel. Kneed en meng alles goed tot een plakkerig mengsel.
- Verdeel de vulling over de kalkoen, maar laat rondom 1 cm vrij. Rol de rollade stevig op en bind op met keukentouw: bind 4 stukjes touw vast in de breedte en 1 stuk in de lengte. Bestrijk met de rest van de olie.
- Leg de rollade in de braadslee. Dek af met aluminiumfolie en braad in ca. 40 min. gaar in de oven. Verwijder na 30 min. de folie.
- Breng ondertussen de cranberry’s met de kaneel, de basterdsuiker en het water in een steelpan aan de kook. Laat 10-15 min. zachtjes koken en iets indikken. Haal de kalkoenrollade uit de oven. Laat, afgedekt met aluminiumfolie, 10 min. rusten.
- Snijd de rollade in 10-12 plakken (per rollade). Verdeel de cranberrysaus in een cirkel over een grote platte schaal. Leg daar de plakken rollade op en verdeel de blaadjes salie erover.
Stap 1: hoe vul je kalkoen?
Variaties genoeg voor gevulde kalkoen. En ja, het is even een klusje, maar ook jou gaat het lukken! Volg bijvoorbeeld deze stap voor stap uitleg bij het bereiden van de vulling. Tip: het duurt even voordat de vulling in de kalkoen warm wordt. Verwarm het mengsel daarom voor in een braadpan met wat olie voordat je de kalkoen ermee vult. Rek de nek van de kalkoen naar achteren om ’m te vullen. Maak de huid weer dicht met behulp van cocktailprikkers. Besmeer de kalkoen met boter en bestrooi ’m royaal met peper en eventueel wat zout.
Stap 2: hoe bereid je kalkoen?
Zet de kalkoen in een voorverwarmde oven (175 °C) en bak ’m in ca. 135 minuten gaar. Keer de kalkoen na 105 minuten om zodat-ie overal gelijk goudbruin wordt. Plaats ’m vervolgens weer in de oven. Overigens hoef je de huid niet los te maken. Behalve als er, zoals bij deze kalkoen met pancetta en salie, smaakmakers of een botermengsel onder de huid moet. Dat maakt het wel extra smaakvol. Je kunt de huid (beginnend bij de nek) losmaken met je handen of een lepel. Kijk hierbij uit dat je de huid niet scheurt.
Stap 3: hoe snijd je kalkoen?
Zodra de kalkoen gaar is en je ’m hebt laten rusten, kun je ’m aansnijden. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en plaats ’m op een grote snijplank, met de borst omhoog zodat de kalkoen niet verschuift. Met een vleesvork houd je de kalkoen stevig op z’n plaats. Bij het aansnijden van de kalkoen snijd je eerst de poten los, gevolgd door de filets en de vulling. Tot slot kun je de kalkoenfilets in plakken snijden. Leg de plakken filet, poten en vleugels mooi op een schaal en serveer met de vulling.
Heerlijk bij kalkoen
Samen koken & tafelen
Andere populaire hoofdgerechten