Kerstkalkoen met pancetta en salie
Kerstkalkoen met pancetta en salie
bewaar
bewaar

Kerstkalkoen met pancetta en salie

1 uur bereiden
3 uur 30 min. wachten
166waarderingen

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 225 ºC. Maak het vel van de kalkoen (ook bij de poten) los door je vingers voorzichtig onder het vel te schuiven. Bedek de buik en poten van de kalkoen met de helft van de pancetta. Neem de salie uit het zakje Italiaanse kruiden; dit zijn de takjes met de zachtgroene, grote fluweelachtige blaadjes. Maak de blaadjes los van de takjes en leg ze op de pancetta. Trek het vel van de kalkoen voorzichtig over de pancetta en salie terug en steek het eventueel vast met cocktailprikkers. Hak de rest van de Italiaanse kruiden fijn. Snijd de rest van de pancetta in kleine stukjes. Verwijder het vel van de saucijsjes. Week de sneetjes brood even in een bord met water en knijp ze uit. Meng het brood, de appel, knoflook, kruiden en pancetta door het vlees van de saucijzen. Vul de buikholte van de kalkoen met het vleesmengsel en steek die dicht met cocktailprikkers. Bekleed de braadslede kruislings met twee flinke stukken aluminiumfolie. Laat de stukken royaal overhangen. Bestrijk de kalkoen royaal met olijfolie en strooi er naar smaak zout en peper over. Leg de kalkoen met de rug naar beneden in de braadslede. Vouw de aluminiumfolie zo boven de kalkoen dicht dat er voldoende ruimte tussen de kalkoen en de dichtgevouwen aluminiumfolie overblijft. Schuif de braadslede in de oven en braad de kalkoen 30 minuten. Schakel de oven van 225 ºC terug naar 175 ºC en braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur gaar. Vouw de aluminiumfolie open en schakel de oven op 200 ºC. Laat de kalkoen in 30 minuten knapperig bruin worden. Bestrijk de kalkoen de laatste 30 minuten regelmatig met braadvet. Leg de kalkoen op een schaal en laat hem onder aluminiumfolie minstens 1 kwartier rusten (dat komt de smaak van het vlees ten goede). Schenk het braadvocht in een pan, klop de bloem en fond erdoor en verwarm het geheel op zacht vuur tot een lichtgebonden jus ontstaat.

algemeenEen kalkoen is gaar als je de poten gemakkelijk kunt bewegen. En als je het vlees met een houten prikker inprikt, moet het vocht dat eruit loopt helder en goudgeel zijn.
algemeenZo weet je zeker dat je kalkoen niet droog wordt. Het enige wat je hoeft te doen, is een ovenschaal met heet water onder de braadslede in de oven zetten. De vrijkomende waterdamp voorkomt dat de kalkoen uitdroogt. En ¿ heel belangrijk ¿ vergeet niet de kalkoen, zeker het laatste halfuur, regelmatig te bestrijken met braadvet.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Kerstkalkoen met pancetta en salie

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig