Aardappelgratin
Aardappelgratin

Aardappelgratin

Aardappelgratin is comfortfood pur sang. Het ideale gerecht om te maken als je gasten krijgt, omdat je het goed van tevoren kunt maken. En met al deze recepten kun je ook nog eens naar hartenlust met aardappelgratin variëren.

Aardappelgratin recepten

Aardappelgratin met tijm

Aardappelgratin met tijm

Ingrediënten

4 personen

1 kg

pommes gourmandine

1 teen

knoflook

5 takjes

verse tijm

150 g

Zwitserse Gruyère

250 ml

verse slagroom

Dit heb je nodig

  • dunschiller

  • rasp

  • ovenschaal (20 x 20 cm, ingevet)

  • aluminiumfolie

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.
  2. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van 3/5 van de takjes tijm en rasp de kaas. Meng de knoflook en blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
  3. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar. Dek na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken. Garneer met de rest van de takjes tijm.
Aardappelgratin: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelgratin: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelgratin kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt afgekoelde aardappelgratin ook in stukken snijden, in goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes invriezen en zo ongeveer 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje of zakje waarin je de gratin invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat het bakje of zakje barst. Wil je de aardappelgratin opwarmen? Dat kun je het beste doen in de oven. Verwarm de oven voor op 180 ºC, dek de aardappelgratin af met aluminiumfolie en warm in ca. 20 minuten op.

Wat is lekker bij aardappelgratin?

Je kunt aardappelgratin serveren als hoofd- of bijgerecht. Kies je ervoor om de gratin de show te laten stelen als hoofdgerecht? Dan is het lekker om er iets fris bij te geven, zoals een groene salade met zelfgemaakte vinaigrette. Een echte klassieker: aardappelgratin als bijgerecht bij een biefstuk, varkenshaas en groene groenten. Of bak een stukje (vega)kip en serveer dit samen met wat geroerbakte spinazie bij de gratin. Een avg’tje deluxe!

Wat is lekker bij aardappelgratin?