Aardappelgratin met truffel
Aardappelgratin met truffel

Aardappelgratin met truffel

Aardappelgratin is voor velen onweerstaanbaar. En met truffel is-ie nóg meer geliefd!

25 min. bereiden
1 uur oventijd
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4 tenen

knoflook

100 g

sjalotten

250 ml

verse slagroom

75 ml

volle melk

1

laurierblad

1 kg

AH Excellent gourmande iets kruimige aardappel

100 g

Zwitserse Gruyère

50 g

Parmezaanse kaas

1 tl

zout

½ tl

versgemalen peper

2 tl

olijfolie met truffelaroma

Dit heb je nodig

  • dunschiller, keukenmachine of mandoline

  • staafmixer

  • ovenschaal (20 x 20 cm, ingevet)

Aardappelgratin is voor velen onweerstaanbaar. En met truffel is-ie nóg meer geliefd!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2

Pel de tenen knoflook en pel en snijd de sjalotten in parten. Doe samen met de slagroom, melk en het laurierblaadje in een steelpan. Breng aan de kook en verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan.

3

Boen de aardappelen goed schoon en snijd of schaaf ze met een mandoline, dunschiller, kaasschaaf of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Rasp de kazen.

4

Zet het vuur uit, verwijder de laurier en pureer met de staafmixer het slagroommengsel tot een egale saus. Breng op smaak met het zout, de versgemalen peper en de truffelolie.

5

Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen als waaiers in over de ovenschaal. Schenk het slagroommengsel erover en bestrooi met de geraspte kazen. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar. Dek na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken.

tip

combinatietiplekker en mooi met fijngesneden peterselie.