Mossel recepten
Mossel recepten

Mossel recepten

In Nederland staan mosselen gemiddeld 1 keer per jaar op het menu. In België zelfs wel 5 keer per jaar. Niets zo gezellig als samen een pannetje delen! Naast lekker en gezond zijn de schelpjes makkelijk te bereiden en supersnel klaar.

Mosselen koken

Mosselen koken

  1. Was de mosselen onder koud stromend water. Verwijder de kapotte en geopende schelpen.
  2. Snijd de ui in halve ringen. Schrap de wortel en snijd in plakken van een ½ cm. Snijd de bleekselderij in boogjes. Snijd de peterselie fijn. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de groente, peterselie en laurier toe en fruit 3 min.
  3. Blus af met de witte wijn en voeg de mosselen toe. Kook de mosselen met de deksel op de pan in 5-8 min. op hoog vuur gaar. Schud de pan regelmatig om, zodat de mosselen die onderop liggen boven komen en andersom.
Mosselen schoonmaken

Mosselen schoonmaken

Spoel de mosselen onder koud stromend water. Verwijder schelpjes die kapot zijn of open blijven staan als je ermee op het aanrecht tikt.

Hoe kook je mosselen?

  1. Na het schoonmaken, verhit wat boter of olie in een mossel- of soeppan.
  2. Voeg de mosselen toe, samen met wat groente en/of verse kruiden en eventueel een scheutje witte wijn.
  3. Mosselen kook je in 5 tot 8 minuten gaar, of totdat alle schelpen openstaan. Gooi mosselen die dicht blijven weg.
  4. Gekookte mosselen kun je 2 dagen in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje. In de vriezer tot 3 maanden. Verse mosselen zijn wel het lekkerst.

En wat eet je dan bij mosselen? Een klassieke combinatie is (stok)brood of patat. Maar je kunt ook mosselen eten met pasta (spaghetti alle cozze), met couscous of met zalm en venkel als pakketje van de BBQ.

Hoe kook je mosselen?
Hoeveel mosselen per persoon?

Hoeveel mosselen per persoon?

Als hoofdgerecht reken je 1 kg mosselen per persoon. Je kunt mosselen ook gegratineerd eten of verwerken in gerechten als soep, salade of pasta. Volg dan de aangegeven hoeveelheid in het recept.

Mosselseizoen

Het mosselseizoen loopt tegenwoordig jaarrond. Van mei tot en met augustus zijn er hangcultuur-mosselen en van juli tot en met maart zijn er bodemcultuur-mosselen. De regel dat je mosselen alleen kunt eten als de ‘r’ in de maand zit, is als ezelsbruggetje beter van toepassing op seizoenen: zomer, herfst en winter. Er is nagenoeg geen smaakverschil tussen hang- en bodemcultuur-mosselen, ze zijn alleen anders gekweekt.

Mosselseizoen