Aardappelen
Aardappelen

Aardappelen

Van goudgele friet tot smeuïge stamppot, en van romige puree tot crunchy rösti: de aardappel is een multitalent. Ontdek alles over deze oer-Hollandse knol!

Welke aardappelsoorten zijn er?

Welke aardappelsoorten zijn er?

Grofweg zijn er twee soorten aardappelen: kruimig en vastkokend. Binnen die categorieën bestaan talloze rassen met prachtige namen: van Doré tot Eigenheimer. Het belangrijkste bij je keuze voor een type aardappel is dat je weet wat je ermee wilt maken. Voor bereidingen waarbij de aardappel stevig moet blijven (denk aan friet of gebakken aardappelen) kun je het beste kiezen voor een vastkokende aardappel. Als je wilt dat de aardappel lekker zacht wordt, bijvoorbeeld wanneer je ’m poft, of in een puree of stamppot, kies dan voor een kruimige.

Aardappelen: hoe bewaren of invriezen?

Aardappelen kun je het beste droog, donker en koel bewaren, maar niet in de koelkast. Zorg ervoor dat er lucht bij de aardappelen kan. Daarmee verklein je de kans dat ze uitlopen: dat is wanneer de aardappel ontkiemt en er kleine ‘sprietjes’ uit groeien. De beste plekken om aardappelen te bewaren, zijn de kelder, de garage of een koel keukenkastje. Je kunt aardappelen ook invriezen. Schil en snijd ze dan eerst in partjes, kook 5 minuten, spoel af onder koud water en laat uitlekken. In een diepvriesbak of -zak zijn ze zo ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Aardappelen: hoe bewaren of invriezen?
Hoeveel aardappelen reken je per persoon?

Hoeveel aardappelen reken je per persoon?

Hoeveel aardappelen je per persoon nodig hebt, hangt af van het gerecht dat je maakt. Als de aardappelen een belangrijk onderdeel van je maaltijd zijn, zoals in een puree of in een avg’tje, reken dan ongeveer 250 gram ongeschilde aardappelen per persoon. Serveer je ze als bijgerecht, dan kun je iets minder gewicht per persoon aanhouden.

Hasselback-aardappelen

Hasselback-aardappelen

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in de breedte in schijfjes van 4 mm, maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Leg de aardappelen in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met zeezout.
  2. Smelt de kruidenboter in een steelpan en giet over de aardappelen. Zorg dat er ook boter tussen de inkepingen terechtkomt door de inkepingen een beetje open te houden met een vork. Steek tussen de inkepingen in elke aardappel een paar blaadjes laurier, halveer de grote blaadjes.
  3. Laat in 50 min. in de oven gaar worden. Bestrooi met zeezout en serveer.