Moussaka
Moussaka

Moussaka

Dans de sirtaki! Gooi met borden! Wat eten we vandaag? Moussaka! Dit Griekse hoofdgerecht op basis van aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus is een echte familieschotel. Heerlijk om te delen en gemakkelijk een dag van tevoren te maken.

Moussaka recepten

Griekse moussaka maken
Griekse moussaka maken

Griekse moussaka maken

Ingrediënten

4 personen

2

aubergines

3 el

milde olijfolie

500 g

rundergehakt

1 el

gedroogde oregano

690 g

passata di pomodoro

60 g

ongezouten roomboter

1 tl

gemalen kaneel

60 g

tarwebloem

500 ml

halfvolle melk

800 g

duopak aardappelschijfjes

15 g

verse peterselie

Dit heb je nodig

  • koekenpan

  • keukenpapier

  • hapjespan

  • ovenschaal (25 x 35 cm)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met zout. Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de olie in dezelfde pan en bak de rest van de aubergine op dezelfde manier goudbruin.
  2. Verhit ondertussen de rest van de olie in de hapjespan en bak het gehakt met de oregano, peper en eventueel zout in 5 min. rul. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op de pan op laag vuur stoven.
  3. Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en kaneel toe. Laat al roerend op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend met de garde de melk in delen toe. Laat op laag vuur in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Breng op smaak met peper.
  4. Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Snijd de peterselie fijn en bestrooi de moussaka ermee.
Wat is Griekse moussaka?
Wat is Griekse moussaka?

Wat is Griekse moussaka?

Moussaka is een heerlijk stevige ovenschotel van laagjes aubergine (en soms courgette), aardappel, gehakt-tomatensaus, romige bechamel en een flinke laag kaas. Het recept werd in de twintigste eeuw voor het eerst opgeschreven door de Griekse chef Nikólaos Tselementes. Hij verwerkte de van oorsprong Franse bechamelsaus vermoedelijk in het gerecht nadat hij een klassiek Franse koksopleiding had gevolgd.

Is moussaka gezond?

Moussaka is geen gezond gerecht, omdat het gehakt, de geraspte oude kaas en de boter die je gebruikt voor de bechamelsaus te veel verzadigd vet bevatten. Om een gezondere variant te maken, zou je het gehakt kunnen vervangen door rundertartaar. De geraspte oude kaas maakt plaats voor een milde, jonge variant van maximaal 35+, en de bechamelsaus kun je eventueel achterwege laten.

Is moussaka gezond?
Is moussaka gezond?
Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen
Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen

Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen

Moussaka kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel de moussaka eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Warm het later in een pannetje of in de oven weer op, eventueel met wat extra kaas erover (= extra lekker!).