Ve­gan mous­sa­ka

Deze moussaka is helemaal vegan door het gebruik van o.a. havermelk.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 505 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 30 min. oventijd
(17) waardeer
grieks hoofdgerecht Deze moussaka is helemaal vegan door het gebruik van o.a. havermelk. 4 personen
4 17

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • grillpan
  • garde
  • ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Snijd de ui en knoflook fijn. Giet de linzen af en spoel onder koud stromend water.
  2. Bestrooi de aubergine met peper en eventueel zout. Verhit 40 g margarine (per 4 personen) in de grillpan en gril de aubergine in delen 4 min. Keer halverwege.
  3. Verhit ondertussen 40 g margarine (per 4 personen) in een hapjespan. Roer de bloem erdoor en laat op laag vuur 5 min. garen tot de bloem licht begint te kleuren. Zet het vuur wat hoger en voeg al roerend met een garde in scheuten de haverdrink toe. Voeg de helft van de oregano en de bouillonpoeder toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Blijf roeren tot je een bechamelsaus krijgt, dit duurt ca. 10 min.
  4. Verhit ondertussen de rest van de margarine in een koekenpan en fruit de ui 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak mee. Voeg de linzen, de rest van de oregano, de tomatenblokjes, peper en eventueel zout toe. Roer goed door en zet het vuur uit.
  5. Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, aubergine, het linzenmengsel en tot slot de bechamelsaus over de ovenschaal. Bak de moussaka in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 505 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 57 g
    waarvan suikers 16 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 11 g
Tags
Ook te zien in
Receptkaart 2019 week 41-42

Vegan moussaka

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ve­gan mous­sa­ka

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 2 aubergines

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm dik.

3
3
  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 420 g linzen in blik

Snijd de ui en knoflook fijn. Giet de linzen af en spoel onder koud stromend water.

4
4

Bestrooi de aubergine met peper en eventueel zout.

5
5
  • 40 g ongezouten plantenmargarine

Verhit de margarine in de grillpan en gril de aubergine in delen 4 min. Keer halverwege.

6
6
  • 40 g ongezouten plantenmargarine
  • 30 g tarwebloem

Verhit ondertussen de margarine in een hapjespan. Roer de bloem erdoor en laat op laag vuur 5 min. garen tot de bloem licht begint te kleuren.

7
7
  • 500 ml Oatly haverdrank

Zet het vuur wat hoger en voeg al roerend met een garde in scheuten de haverdrink toe.

8
8
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 tl BioToday bouillonpoeder gistvrij

Voeg de oregano en de bouillonpoeder toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Blijf roeren tot je een bechamelsaus krijgt, dit duurt ca. 10 min.

9
9
  • 20 g ongezouten plantenmargarine

Verhit ondertussen de rest van de margarine in een koekenpan en fruit de ui 3 min. op middelhoog vuur.

10
10
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 400 g tomatenblokjes in blik

Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak mee. Voeg de linzen, de rest van de oregano, de tomatenblokjes, peper en eventueel zout toe.

11
11

Roer goed door en zet het vuur uit.

12
12
  • 500 g aardappelschijfjes

Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, aubergine, het linzenmengsel en tot slot de bechamelsaus over de ovenschaal.

13
13

Bak de moussaka in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.