Quiche en hartige taart
Quiche en hartige taart

Quiche en hartige taart

Quiche, hartige taart en plaattaart… Je krijgt er nooit genoeg van! De basis is vaak hetzelfde, de variaties eindeloos. Nog een pluspunt: makkelijk vooraf gemaakt, dus even opwarmen in de oven en je hebt op drukke dagen zo een heerlijke maaltijd.

Quiche en hartige taart recepten

Quiche lorraine
Quiche lorraine

Quiche lorraine

Ingrediënten

8 personen

125 g

ongezouten roomboter

250 g

tarwebloem

5

middelgrote eieren

1 tl

zout

1 tl

ijskoud water

200 g

gerookt ontbijtspek

½ tl

traditionele olijfolie

150 ml

halfvolle melk

250 g

crème fraîche

120 g

geraspte Franse gruyère kaas 47+

1 mespunt

gedroogde nootmuskaat

Dit heb je nodig

  • quichevorm (Ø 26 cm)

  • deegroller

  1. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem. Kneed met 1 ei (per quiche), zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif met bloem.
  2. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm. Veeg de overtollige bloem eraf. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.
  4. Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat. Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven.
Quiche en hartige (plaat)taart
Quiche en hartige (plaat)taart

Quiche en hartige (plaat)taart

Quiches bakken hebben we geleerd van de Fransen uit de streek Lorraine (Lotharingen). Vroeger was dit Duits grondgebied. Het woord quiche komt dan ook van het Duitse woord voor koek: 'kuchen'. De streek Lorraine staat bekend om haar eigen quiche Lorraine. Deze is gevuld met eieren, room, spek en kaas. Vega versie maken? Probeer eens deze vegetarische quiche Lorraine. Hartige taarten heb je natuurlijk in nog veel meer smaken. Een paar van onze favorieten? Wat dacht je van deze mini-quiches, preitaart of plaattaart met courgette (hierbij wordt het deeg dun uitgerold, belegd en op een bakplaat afgebakken).

Quiche en hartige taart: bewaren / invriezen / opwarmen

Afgekoelde quiche en hartige taart kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de quiche tevens op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, de quiche is dan 3 maanden te bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je hem weer opwarmen zoals hierboven beschreven.

Quiche en hartige taart: bewaren / invriezen / opwarmen
Quiche en hartige taart: bewaren / invriezen / opwarmen
Quiche- en hartige taartbodem tips
Quiche- en hartige taartbodem tips

Quiche- en hartige taartbodem tips

Geen soggy bottoms: maak een waterproof laagje. Bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel voordat je de vulling erop schept. Het paneermeel neemt het vocht op, wat de kans op een zachte bodem verkleint. Verwarm een bakplaat mee tijdens het voorverwarmen van de oven. Zet daar vervolgens de taartvorm op. De plaat geeft de bodem een hitteboost, waardoor het deeg stevig wordt en het vocht kan opnemen.