bewaar
Quiche lorraine
Quiche lorraine
bewaar

Quiche lorraine

Deze Franse quiche met spek en kaas is niet voor niets beroemd.

25 min. bereiden
40 min. oventijd
1 uur wachten
1180waarderingen

Ingrediënten

8 personen

125 g

ongezouten roomboter

250 g

tarwebloem

5

middelgrote eieren

1 tl

zout

1 tl

ijskoud water

200 g

gerookt ontbijtspek

½ tl

traditionele olijfolie

150 ml

halfvolle melk

250 g

crème fraîche

120 g

geraspte Franse gruyère kaas 47+

1 mespunt

gedroogde nootmuskaat

Dit heb je nodig

  • quichevorm (Ø 26 cm)

  • deegroller

Deze Franse quiche met spek en kaas is niet voor niets beroemd.

Aan de slag

1

Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem. Kneed met 1 ei (per quiche), zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif met bloem.

2

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm. Veeg de overtollige bloem eraf. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.

3

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.

4

Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat. Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven.

bereidingstipJe kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.

Quiche lorraine maken

Instructievideo - 07:57 min.