Quiche recepten
Quiche recepten

Quiche recepten

Quiche... Je krijgt er nooit genoeg van! De basis is vaak hetzelfde, de variaties eindeloos. Nog een pluspunt: makkelijk vooraf gemaakt, dus even opwarmen in de oven en je hebt op drukke dagen zo een heerlijke maaltijd. Eens wat varieren? Probeer eens deze vegetarische quiche Lorraine of de vegan quiche. Laat je inspireren door de lekkerste quiche recepten van Allerhande.

Quiche klassieker

Quiche klassieker

Ingrediënten

4 personen

5 plakjes

diepvries deeg voor hartige taart

2

preien

250 g

magere spekreepjes

3

middelgrote eieren

250 ml

verse slagroom

75 g

geraspte belegen kaas

Dit heb je nodig

  • lage taartvorm (Ø 24 cm)

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Laat het deeg ontdooien. Vet de taartvorm in en bekleed met de plakjes deeg. Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen helemaal bedekt zijn.
  2. Prei goed wassen en snijd de prei in dunne ringen. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 4-5 min. goudbruin. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier. Bak de prei in het achtergebleven spekvet 5 min. al omscheppend op hoog vuur.
  3. Klop in een kom de eieren met de slagroom los en meng er de kaas, spekjes, prei en wat peper door. Schenk het eimengsel in de taartvorm. Bak de quiche in 25-30 min. gaar en goudbruin. Haal de quiche uit de oven en laat hem 5-10 min. staan voor je 'm aansnijdt.
Wat is een quiche?

Wat is een quiche?

Quiches bakken hebben we geleerd van de Fransen uit de streek Lorraine (Lotharingen). Vroeger was dit Duits grondgebied. Het woord quiche komt dan ook van het Duitse woord voor koek: 'kuchen'. De streek Lorraine staat bekend om haar eigen quiche Lorraine. Deze is gevuld met eieren, room, spek en kaas. Naast deze klassieker zijn er ook genoeg andere opties. Probeer eens quiches met spinazie of quiches met broccoli. Naast quiches kun je ook eens variëren met onze hartige taart recepten.

Kun je een quiche van te voren maken?

Quiches zijn zelfs heel geschikt om van te voren te maken! Afgekoelde quiche kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de quiche tevens op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, de quiche is dan 3 maanden te bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je hem weer opwarmen zoals hierboven beschreven.

Kun je een quiche van te voren maken?
Tips voor de lekkerste quiche bodem

Tips voor de lekkerste quiche bodem

Geen soggy bottoms: maak een waterproof laagje. Bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel voordat je de vulling erop schept. Het paneermeel neemt het vocht op, wat de kans op een zachte bodem verkleint. Verwarm een bakplaat mee tijdens het voorverwarmen van de oven. Zet daar vervolgens de taartvorm op. De plaat geeft de bodem een hitteboost, waardoor het deeg stevig wordt en het vocht kan opnemen.