Quiche recepten
Quiche... Je krijgt er nooit genoeg van! De basis is vaak hetzelfde, de variaties eindeloos. Nog een pluspunt: makkelijk vooraf gemaakt, dus even opwarmen in de oven en je hebt op drukke dagen zo een heerlijke maaltijd. Eens wat varieren? Probeer eens deze vegetarische quiche Lorraine of de vegan quiche. Laat je inspireren door de lekkerste quiche recepten van Allerhande.

Quiche klassieker
Ingrediënten
8 personen
125 g
ongezouten roomboter
250 g
tarwebloem
5
middelgrote eieren
1 tl
zout
1 tl
ijskoud water
200 g
gerookt ontbijtspek
½ tl
traditionele olijfolie
150 ml
halfvolle melk
250 g
crème fraîche
120 g
geraspte Franse gruyère kaas 47+
1 mespunt
gedroogde nootmuskaat
Dit heb je nodig
quichevorm (Ø 26 cm)
deegroller
- Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem. Kneed met 1 ei (per quiche), zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif met bloem.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm. Veeg de overtollige bloem eraf. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.
- Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat. Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven.

Wat is een quiche?
Quiches bakken hebben we geleerd van de Fransen uit de streek Lorraine (Lotharingen). Vroeger was dit Duits grondgebied. Het woord quiche komt dan ook van het Duitse woord voor koek: 'kuchen'. De streek Lorraine staat bekend om haar eigen quiche Lorraine. Deze is gevuld met eieren, room, spek en kaas. Naast deze klassieker zijn er ook genoeg andere opties. Probeer eens quiches met spinazie of quiches met broccoli. Naast quiches kun je ook eens variëren met onze hartige taart recepten.
Kun je een quiche van te voren maken?
Quiches zijn zelfs heel geschikt om van te voren te maken! Afgekoelde quiche kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de quiche tevens op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, de quiche is dan 3 maanden te bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je hem weer opwarmen zoals hierboven beschreven.


Tips voor de lekkerste quiche bodem
Geen soggy bottoms: maak een waterproof laagje. Bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel voordat je de vulling erop schept. Het paneermeel neemt het vocht op, wat de kans op een zachte bodem verkleint. Verwarm een bakplaat mee tijdens het voorverwarmen van de oven. Zet daar vervolgens de taartvorm op. De plaat geeft de bodem een hitteboost, waardoor het deeg stevig wordt en het vocht kan opnemen.