Hartige taart recepten
Hartige taart recepten

Hartige taart recepten

Zin in een hartige taart? Je kunt eindeloos combineren met hartige taarten. Ga bijvoorbeeld voor een hartige taart met broccoli, spinazie of prei of maak een vegetarische plaattaart. Hieronder vind je de lekkerste recepten!

Filotaartje met zalm, ei en cottage cheese​

Filotaartje met zalm, ei en cottage cheese​

  1. Laat het filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter. Snijd de vellen filodeeg in vieren en bestrijk met de gesmolten boter.
  2. Stapel 4 stukken filodeeg in een quichevormpje op elkaar, draai de vellen steeds een kwartslag ten opzichte van elkaar. Bekleed zo alle vormpjes.
  3. Snijd de peterselie en bieslook fijn. Pureer de cottagecheese met de zuivelspread in de hoge beker van de staafmixer glad. Meng de peterselie en ⅔ van de bieslook erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verdeel het cottagecheesemengsel over de bodems. Maak in het midden van de vulling van elk taartje een kuiltje en breek hierboven de eieren.
  5. Bak de taartjes in ca. 20 min. in de oven gaar. Verdeel na het bakken de zalmflakes erover en bestrooi met de rest van de bieslook.
Wat is het verschil tussen een quiche en hartige taart?

Wat is het verschil tussen een quiche en hartige taart?

Quiche of hartige taart: weet jij het verschil? Een quiche is over het algemeen een open taart, gemaakt van zanddeegbodem. De luchtige vulling maak je van eieren en room. Een hartige taart kun je ook zonder deze ingrediënten bereiden. Daarnaast kan de bodem ook van bladerdeeg worden gemaakt en is de bovenkant veelal ook dicht. De vulling van een quiche of hartige taart kun je naar smaak bepalen. Ga bijvoorbeeld voor een quiche lorraine of een hartige taart met broccoli.

Hartige taart: bewaren, invriezen en opwarmen

Een afgekoelde hartige taart kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de hartige taart op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, dan is de taart 3 maanden houdbaar. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je ’m weer opwarmen zoals hierboven beschreven. Een hartige taart is dus prima vooraf te maken!

Hartige taart: bewaren, invriezen en opwarmen
Hoe voorkom je een natte bodem bij hartige taart?

Hoe voorkom je een natte bodem bij hartige taart?

Heeft je hartige taart een natte bodem? Balen, maar dit kun je gelukkig heel makkelijk voorkomen. Bak de bodem eerst blind voor. Dit is een proces waarbij je de bodem zonder vulling voorbakt in de oven. Na het blind bakken bestrijk je de bodem met een losgeklopt eitje. Tijdens het bakken stolt het ei: dit voorkomt dat vocht in de bodem trekt. Werkt dit niet? Bestrooi de bodem dan met paneermeel of panko, zodat het vocht goed opgenomen wordt. Bak de quiche daarnaast op een lage temperatuur in de oven, zodat-ie van onderen wordt verhit.