Lasagne recepten
Laagjes saus + pasta = lasagne! Hét lasagnerecept? Heb je even? Deze ovenpasta uit Italië is er namelijk in een scala aan smaken. Je vindt er hier in elk geval genoeg om uit proberen.
Lasagne bolognese
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in blokjes van een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook, groente en spekreepjes 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg 200 ml melk (per 4 personen) toe en laat al roerend op hoog vuur bijna helemaal inkoken, dit duurt ca. 5 min.
- Voeg de passata toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met de deksel half op de pan 45 min. zachtjes koken.
- Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de rest van de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en ¼ van de geraspte kaas. Herhaal 2 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en de rest van de geraspte kaas.
- Bak de lasagne 25-35 min. in het midden van de oven.
Lasagne of lasagna?
Het is lasagne. Tenminste, als je het gerecht bedoelt. Lasagna is namelijk de naam van het pastablad (dus enkelvoud) waar het gerecht mee gemaakt wordt. De meeste pastagerechten hebben in het Italiaans een naam in meervoudsvorm, simpelweg omdat de gerechten uit meerdere pastastukjes bestaan. Het is dus 1 blad lasagna en meerdere bladen lasagne, en 1 sliert spaghetto en meerdere slierten spaghetti. Mind-blowing, toch? Lasagnebladen kun je trouwens ook gebruiken voor lasagnette, open lasagne of opgerold als canneloni.
Variëren met lasagne
Je kunt eindeloos variëren met lasagne. Je kunt gaan voor een klassieke lasagne bolognese maar je kunt ook een van deze populaire lasagne variaties proberen.
- Lasagnette: lasagnette is een makkelijke variatie op lasagne. Je hoeft geen lasagne te bouwen, de lasagnebladen worden namelijk door de pastasaus geschept.
- Vegetarische lasagne: een lasagne met ragusaus kan heel lekker zijn, maar je kunt 'm net zo makkelijk vegetarisch maken. Probeer deze vegetarische lasagne met plantaaardig rulgehakt bijvoorbeeld. Of vul je lasagne met groente.
- Groente als lasagnevellen: vervang een keer je lasagnevellen door dunne plakken groente! Lekker als je een keer iets anders wilt proberen of als je je koolhydraatinname wilt verminderen. Probeer een keer lasagne met courgette of aubergine, of allebei. Je kunt je lasagne ook bouwen met dunne plakken pompoen of prei.
- Panlasagne: lasagne kan je ook maken zonder oven. Nog makkelijker en alles in één pan betekent ook nog eens weinig afwas.
Lasagne: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
- Lasagne bewaren: Afgekoelde lasagne (max. 2 uur buiten de koelkast) kun je ongeveer 2-3 dagen bewaren in de koelkast als deze goed afgedekt is. Lasagne is hierdoor ook goed van te voren te maken.
- Lasagne invriezen: Ingevroren is het 3 maanden houdbaar. Vries de lasagne in z'n geheel in of snijd de lasagne voor het invriezen in porties. Lasagne ontdooien? Dit doe je het beste 24 uur van tevoren in de koelkast.
- Lasagne opwarmen: dit doe je gemakkelijk in de oven. Verwarm de lasagne 20 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. Wordt de bovenkant te bruin? Dek dan af met aluminiumfolie.
Meer Italiaanse recepten
Meer pasta's