Lasagne
Lasagne

Lasagne

Laagjes saus + pasta = lasagne! Hét lasagnerecept? Heb je even? Deze ovenpasta is er namelijk in een scala aan smaken. Je vindt er hier in elk geval genoeg om uit proberen. Trouwens, is het eigenlijk lasagne of lasagna?

Lasagne maken

Lasagne maken

Ingrediënten

4 personen

1

rode ui

300 g

winterpeen

2 stengels

bleekselderij

180 g

Parmigiano Reggiano

2 el

traditionele olijfolie

350 g

rundergehakt

70 g

tomatenpuree

700 ml

volle melk

690 g

passata di pomodoro

50 g

ongezouten roomboter

60 g

tarwebloem

250 g

lasagne all'uovo

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 26 cm)

  1. Snipper de ui. Schil de winterpeen en snijd in dunne plakjes. Snijd de bleekselderij in boogjes en rasp de kaas.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, winterpeen en bleekselderij 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg 200 ml melk toe en laat al roerend op laag vuur bijna helemaal inkoken. Voeg de passata toe, breng aan de kook. Zet het vuur laag. Laat met de deksel half op de pan 45 min. zachtjes koken.
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt daarvoor de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg op laag vuur al roerend 500 ml melk in scheuten toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Laat op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet weg tot gebruik.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens wat saus, lasagnebladen, saus, bechamelsaus en kaas. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag bechamelsaus en kaas. Bak de lasagne ca. 40 min. in het midden van de oven. Laat afgedekt met aluminiumfolie 10 min. rusten.
Lasagne of lasagna?

Lasagne of lasagna?

Het is lasagne. Tenminste, als je het gerecht bedoelt. Lasagna is namelijk de naam van het pastablad (dus enkelvoud) waar het gerecht mee gemaakt wordt. De meeste pastagerechten hebben in het Italiaans een naam in meervoudsvorm, simpelweg omdat de gerechten uit meerdere pastastukjes bestaan. Het is dus 1 blad lasagna en meerdere bladen lasagne, en 1 sliert spaghetto en meerdere slierten spaghetti. Mind-blowing, toch? Lasagnebladen kun je trouwens ook gebruiken voor lasagnette, open lasagne of opgerold als canneloni.

Variëren met lasagne

Lasagne maken kan op veel verschillende manieren. In Italië heeft elke regio wel een eigen variant. Het bekendst is natuurlijk de lasagne bolognese, maar er zijn ook varianten met spinazie, vis en volledige vegetarische. Onze favorieten? Bijvoorbeeld deze lasagne met paddenstoelen, en ook van de lasagne met zalm van Restaurant Mario krijgen we geen genoeg. We hebben ons zelfs aan een vegan lasagne bolognese gewaagd. Wat is jouw favoriet?

Variëren met lasagne
Lasagne: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Lasagne: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Afgekoelde lasagne (max. 2 uur buiten de koelkast) kun je afgedekt ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Ingevroren is het 3 maanden houdbaar. Handig: snijd de lasagne voor het invriezen in porties. Ontdooien doe je het beste 24 uur van tevoren in de koelkast. Ook kun je lasagne 1 dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm 20 min. in de oven op 180 °C. Wordt de bovenkant te bruin? Dek dan af met folie.