Cannelloni
Cannelloni

Cannelloni

Ciao cannelloni! Deze pastasoort is een echte beauty. Vul ’m met wat je maar lekker vindt; succes verzekerd. Niet te verwarren met ‘cannellini’, een bonensoort, of ‘cannoli’, want dát is een Siciliaans dessert.

Cannelloni recepten

Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken
Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken

Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken

Ingrediënten

4 personen

1 teen

knoflook

400 g

tomatenblokjes

44 g

mix voor Italiaanse gehaktsaus

300 g

half-om-halfgehakt

70 g

tomatenpuree

100 ml

kraanwater

1 kg

diepvries spinazie à la crème

250 g

cannelloni

150 g

geraspte jong belegen kaas

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 30)

  1. Snijd de knoflook fijn. Verhit de tomatenblokjes in een hapjespan met de knoflook en kruidenmix. Voeg het gehakt, de tomatenpuree en het water toe en roer los met een spatel. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken. Schep regelmatig om.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Doe de spinazie in een ruime pan en laat op laag vuur in 10 min. ontdooien. Schep regelmatig om. Vul de cannelloni met de gehaktsaus. Vet de ovenschaal in. Leg de cannelloni naast elkaar in de ovenschaal. Bedek met de spinazie en verdeel de kaas erover. Bak de cannelloni in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Wat is cannelloni?
Wat is cannelloni?

Wat is cannelloni?

Cannelloni is een buisvormige, gevulde pasta. In het Italiaans betekent het ‘grote pijpen’. Je kunt gedroogde pasta voor cannelloni kant-en-klaar kopen en die vullen, of verse lasagnebladen gebruiken. Dat laatste werkt gemakkelijker, omdat de gedroogde buisvormige pasta wat lastiger te vullen is. Je kunt de vulling dan op de verse lasagnebladen scheppen, die oprollen en overgieten met (béchamel)saus.

Cannelloni maken: hoe doe je dat?

Cannelloni kun je gemakkelijk thuis maken van verse lasagnebladen. Eerst maak je apart de vulling die je op de lasagnebladen schept, vervolgens rol je de bladen op. Eventueel maak je de cannelloni na het oprollen af met extra kaas, waarna je ze bakt in de oven. Soms wordt de pasta ook nog overgoten met een béchamelsaus voor nog meer romigheid, maar dat hóéft niet.

Cannelloni maken: hoe doe je dat?
Cannelloni maken: hoe doe je dat?
Welke vulling in de cannelloni?
Welke vulling in de cannelloni?

Welke vulling in de cannelloni?

De mogelijkheden voor het vullen van cannelloni zijn eindeloos. Zo kun je deze verse pasta vullen met aubergine en ricotta, tomaten en geitenkaas, paprika en magor of wintergroenten. Een kinderfavoriet, zeker deze versie met tomatensaus en gehakt.

Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?

Cannelloni als dessert serveren is niet gebruikelijk. Waarschijnlijk bestaat daarover wat verwarring vanwege de zoete Siciliaanse delicatesse ‘cannoli’. Paar letters verschil in taal, maar een wereld van verschil in type gerecht. Cannoli is namelijk juist perfect als dessert, maak bijvoorbeeld deze cannoli met citrus.

Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?
Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?