Tagliatelle

Tagliatelle

Of je nu kiest voor verse of gedroogde tagliatelle: met deze pastasoort en een lekkere saus zet je eenvoudig een Italiaans diner op tafel. Kook ’m al dente en serveer met een groene salade. Buon appetito!

Pasta met zalm, roomkaas en courgette

Pasta met zalm, roomkaas en courgette

  1. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd intussen de courgette en de zalm in blokjes van 1 cm. Snijd de bieslook fijn. Pers de helft van de citroen uit en snijd de rest in parten.
  2. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de courgetteblokjes 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de zalmblokjes toe en bak 1 min. mee.
  3. Giet de pasta af, maar vang 100 ml kookvocht op (per 4 personen). Voeg de roomkaas en kookvocht toe aan de groente. Zet het vuur uit en laat de roomkaas smelten. Voeg de bieslook toe en meng de saus met de pasta. Breng op smaak met het citroensap, peper en eventueel zout. Serveer de citroenpartjes erbij.
Wat is tagliatelle?

Wat is tagliatelle?

Tagliatelle is een Italiaanse lintpasta met een breedte van ongeveer 6 mm. Hij is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. De verse variant wordt na het maken ervan meteen verpakt en gekoeld, terwijl gedroogde tagliatelle na het maken gedroogd wordt. De legende gaat dat de lange linten zijn bedacht door een Italiaanse kok die zich liet inspireren door het haar van Lucrezia Borgia, een buitenechtelijk kind van paus Alexander VI. De iets minder brede variant heet taglierini (3 mm breed) en de bredere variant pappardelle (> 10 mm).

Hoe maak je zelf tagliatelle?

Om zelf verse tagliatelle te maken, kneed je in ongeveer 15 minuten een deeg van 400 g bloem (harde tarwe), 400 g griesmeel, 8 eieren, 2 el olijfolie en een mespunt zout, dat je vervolgens in vershoudfolie 30 minuten laat rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in stukken en rol met een deegroller dunne vellen pasta van het deeg. Haal de vellen pasta door een pastamachine of bestuif ze met wat griesmeel, rol ze losjes op en snijd ze tot tagliatelle (dus in reepjes van ongeveer 6 mm). Kook de verse pasta in ruim water met grof zeezout in 1½ minuut beetgaar.

Hoe maak je zelf tagliatelle?
Hoeveel tagliatelle per persoon?

Hoeveel tagliatelle per persoon?

Gemiddeld reken je voor een hoofdgerecht 125 g verse tagliatelle en 80 g gedroogde tagliatelle per persoon. Gedroogde tagliatelle heeft vocht verloren tijdens het drogen (waardoor de pasta minder weegt) en neemt veel vocht op tijdens het koken.

Tagliatelle: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gekookte tagliatelle kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer is de pasta 3 maanden houdbaar. Ontdooi de tagliatelle door het een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Maak er een saus bij en warm de ontdooide pasta samen met de saus op in een pan.

Tagliatelle: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?