Courgette
Courgette

Courgette

Gepureerd in de soep, als vervanger van spaghetti of gegrild in een salade: met courgette kun je alle culinaire kanten op.

Is courgette gezond?

Is courgette gezond?

Courgette is gezond! De pompoenachtige groente bevat veel vezels en voedingsstoffen, zoals vitamine C en mineralen. Daarnaast is courgette koolhydraatarm en bevat de groente maar weinig calorieën. Je kunt er dus lekker veel van eten.

Moet je een courgette schillen?

Het schillen van een courgette is niet nodig. Net als in de rest van de groente zitten er in de schil waardevolle voedingsstoffen. Daarnaast krijg je met de schil extra vezels binnen, die weer goed zijn voor je spijsvertering. Wel even goed wassen voor gebruik.

Moet je een courgette schillen?
Wanneer zijn courgettes in ‘t seizoen?

Wanneer zijn courgettes in ‘t seizoen?

Courgette is het hele jaar door verkrijgbaar. Van februari tot en met november kun je courgettes kopen die in Nederland zijn geteeld. Oorspronkelijk groeien courgettes hier in de zomer en oogst je ze van juli tot en met september. In die maanden groeien ze opeens enorm hard. De grootste courgette ooit gemeten was maar liefst 2,5 meter!

Courgette: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gebakken courgette kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt. Verwerk je de groente in bijvoorbeeld courgettelasagne of courgettesoep, dan gaat invriezen beter. Zo is courgette maximaal 3 maanden houdbaar.

Courgette: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Romige courgettesoep

Romige courgettesoep

Ingrediënten

6 personen

2

middelgrote uien

1 teen

knoflook

2

courgettes

2 el

traditionele olijfolie

1 tl

gedroogde Provençaalse kruiden

2

groentebouillonblokjes

1 l

water

125 ml

verse slagroom

  1. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de courgettes in blokjes van 2 cm.
  2. Verhit de olie in een soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 5 min. op laag vuur. Voeg de courgette en Provençaalse kruiden toe en bak 3 min. mee. Voeg het water en de bouillontabletten toe, breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur koken.
  3. Pureer de courgettesoep met de staafmixer tot een gladde soep. Roer ¾ van de slagroom erdoor en verwarm 1 min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de borden en garneer met de rest van de slagroom en de muntolie.