Witlof
Witlof

Witlof

Witlof: die heerlijke, lichtbittere groente die naarmate je ouder wordt steeds lekkerder gaat smaken. Variëren met witlof is makkelijk: je kunt er een salade mee maken, roerbakken of witlof old skool verwerken in een ovenschotel met ham en kaas. Allemaal lekker!

Witlof recepten

Witlof met ham en kaas maken
Witlof met ham en kaas maken

Witlof met ham en kaas maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 stronken witlof
  • 75 g waterkers
  • 225 g verse frambozen
  • 200 g gerookte eendenborstfiletplakjes
  • 1 el Emiliana balsamicoglazuur
  • 2 el extra vierge olijfolie
  1. Haal de witlofblaadjes los. De harde kern wordt niet gebruikt. Verwijder de harde steeltjes van de waterkers, verdeel samen met het lof over een grote platte schaal. Verdeel de frambozen en eendenborstfilet erover en besprenkel met het balsamicoglazuur en de olie. Bestrooi met versgemalen peper en serveer.
Witlof koken, bakken en roerbakken: hoe doe je dat?
Witlof koken, bakken en roerbakken: hoe doe je dat?

Witlof koken, bakken en roerbakken: hoe doe je dat?

Witlof koken doe je in 12 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte, in ruim kokend water met eventueel zout. Witlof bakken duurt 5 tot 10 minuten in een koekenpan met olie of boter op laag tot middelhoog vuur, en roerbakken 2 tot 4 minuten in een wok op hoog vuur. Dus hoe snel wil je aan tafel?

Is witlof gezond?

Witlof is hartstikke gezond. De groente bevat veel vezels, kalium en vitamine C, en maar weinig calorieën . Wil je witlof healthy bereiden? Maak dan eens een ovenschotel van witlof met vis of serveer witlof met varkenshaas. Gezond, lekker en boordevol smaak.

Is witlof gezond?
Is witlof gezond?
Hoe snijd je witlof?
Hoe snijd je witlof?

Hoe snijd je witlof?

Maak de witlof eerst schoon. Verwijder de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water. Snijd eerst de harde onderkant van de stronk en pel de blaadjes eraf als een bloem. Of: snijd de witlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de witlof dan in partjes, reepjes of stukjes.

Witlof met ham, kaas en mosterdpuree

Hoe maak je witlof met ham en kaas uit de oven? Bekijk deze video en zie hoe je witlof met ham en kaas en mosterdpuree maakt.Witlof met ham en kaas en mosterdpuree maken:Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil 1 kilo kruimige aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Snijd de onderkanten van 6 stronken witlof, snijd de stronken in de lengte doormidden, haal de harde kern eruit en scheur eventueel de verkleurde bladeren eraf. Kook het witlof 3 minuten in een grote pan met water en wat zout.
02:20