Gezonde recepten
Gezonde recepten

Gezonde recepten

Gezond eten, dat willen we allemaal! Hier vind je recepten volgens de richtlijnen* van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze bieden variatie en veel voedingsstoffen die je nodig hebt. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Gezonde recepten

Gezonde chili con carne
Gezonde chili con carne

Gezonde chili con carne

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 el milde olijfolie
  • 300 g mager rundergehakt
  • 4 el Mexicaanse bonenkruiden
  • 2 middelgrote uien
  • 1 rode paprika
  • 800 g kidneybonen in blik
  • 800 g biologische tomatenblokjes in blik
  • 15 g verse koriander
  • 200 g zuivelspread light
  • 1 limoen
  1. Verhit de olie in de hapjespan en bak het gehakt met de Mexicaanse bonenkruiden en peper in 5 min. rul. Snipper ondertussen de uien. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Voeg de ui en paprika toe en bak nog 5 min. op middelhoog vuur.
  2. Doe ondertussen de bonen in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Voeg de bonen en tomatenblokjes toe aan het gehakt. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper.
  3. Snijd de koriander fijn en meng de helft met de zuivelspread en peper. Snijd de limoen in parten. Serveer de chili con carne met de korianderspread en limoenparten. Bestrooi met de rest van de koriander.

Wat is gezond eten?

Er zijn ontzettend veel studies en theorieën over gezonde voeding. Allerhande houdt voor gezond eten en gezonde recepten* de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aan. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, eiwitten (ga voor vis, onbewerkt vlees, peulvruchten en eieren), koolhydraten (bijv. brood, graanproducten en aardappelen), smeer- en bereidingsvetten (bijv. zachte margarine of halvarine) en drinken (water, koffie en thee). Voor een gezonde maaltijd kies je een product uit elke categorie, eventueel i.c.m. 2 dagkeuzes**. Dat zijn ingrediënten of producten die buiten de schijf van vijf-categorieën vallen, waar je toch een aantal keer per dag voor kunt kiezen.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Gezond eten: wat zijn dag- en weekkeuzes?

Dag- of weekkeuzes zijn ingrediënten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan is er af en toe ruimte voor iets daar buiten. Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf (dagkeuze) en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters (weekkeuze). Gezonde recepten bestaan uit Schijf van Vijf producten met eventueel max. twee dagkeuzes en soms als het niet anders kan een weekkeuze. Dit staat dan aangegeven bij het recept.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Gezonde tussendoortjes en gezonde snacks

Als gezond tussendoortje of snack kun je altijd kiezen voor snoepgroenten of fruit. Iets anders dan fruit of groente kan natuurlijk ook. Voor de zoetekauwen en de hartige snackers zijn er genoeg opties voor verantwoorde snacks. Bijvoorbeeld een handje muesli met noten of gepofte granenblokjes. Onze favoriet? Frozen yoghurtbars! En nooit meer een koekje? Welnee. Vuistregel: neem met mate. Bij het Voedingscentrum zijn koekjes trouwens een weekkeuze.

Hoe kom je aan 250 gram groente?   

Verdeel je dagelijkse dosis groente over je ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten. De meeste Nederlanders eten vrijwel alleen groente bij de avondmaaltijd, zo blijkt uit onderzoek. En dan kan die 250 gram best als een berg gaan voelen. Als je door de dag heen groente eet, valt die 250 gram heel erg mee. Begin eens door groente toe te voegen aan wat je normaal eet. Een plakje komkommer en tomaat op je boterham met kaas. Een paar tomaatjes of mini-paprika’s als tussendoortje. En in het weekend wat champignons door de omelet. Het zijn kleine stappen met een groot effect! 

Lauwwarme volkorennoedels, paksoi & edamame

Is ‘Wat eten we vandaag?’ bij jou ook altijd de vraag? Met volkoren noedels heb je een heel gezond antwoord! Op de steeds warmer wordende dagen is dit lauwwarme gerecht echt een uitkomst. Maak de noedels op smaak met verse gember, koriander, sojasaus en sesamolie. Lekker met veel verse groente zoals paksoi, komkommer en edamame boontjes.INGREDIËNTEN200 g volkorennoedels (pak, Go-Tan)2 cm verse gember1 bakje koriander (15 g)1 struik paksoi1 komkommer375 g tofu2 el sojasaus less salt (flesje 150 ml, Kikkoman)1/2 el sesamolie1 el arachideolie300 g edamame bonen (diepvries, Bonduelle)Noedels kokenBereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de koriander fijn.Tofu op smaak brengenVerwijder 1 cm van de onderkant van de paksoi en snijd in stukken van ca. 2 cm. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd de helften in dunne plakjes van ca. een 1/2 cm breed. Laat de tofu uitlekken en verkruimel met je handen tot een grof kruim. Breng op smaak met de sojasaus, sesamolie en versgemalen peper.Groente wokkenVerhit de arachideolie in een wok of ruime koekenpan op middelhoog vuur en roerbak hierin de gember 1 min. Voeg de paksoi en tofu toe en bak 3 min. Voeg de komkommer en edamame toe en bak 2 min. Schep de noedels door het groentetofumengsel. Verdeel over 4 kommen. Bestrooi met koriander.
00:34