Groentesoep

Heb je heimwee naar de groentesoep die je oma maakte? Goed nieuws: je kunt ’m zelf ook maken! Wij geven je tips voor de lekkerste groentesoep, heerlijk ouderwets of juist in een modern jasje. Hoe dan ook perfect om je groentela mee leeg te koken.

Hoe maak je oma's groentesoep?
Hoe maak je oma's groentesoep?

Hoe maak je oma's groentesoep?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 liter kraanwater
  • 255 g runderschenkel met been
  • 300 g rundersoepblokjes
  • 2 rundvleesbouillontabletten
  • 150 g half-om-halfgehakt
  • 1/2 tl gedroogde nootmuskaat
  • 250 g verse soepgroente
  • 3 bosuien

Nodig in de keuken

  • soeppan
  • schuimspaan
  • schone theedoek
  1. Schenk het water in een soeppan. Voeg de schenkel, rundersoepblokjes en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 2 uur zachtjes koken. Schep regelmatig het schuim dat komt bovendrijven met een schuimspaan van de soep af. 

  2. Maak de schone theedoek vochtig, leg in een zeef en zeef de bouillon boven een andere pan. Spoel het vlees af. Haal het vlees van de schenkel, snijd in kleine stukjes en voeg samen met de rest van het rundvlees toe aan de bouillon.
  3. Breng het gehakt op smaak met de nootmuskaat, peper en zout. Draai er kleine balletjes van en voeg samen met de soepgroente toe aan de soep. Breng de soep opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en kook nog 8 min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de bosui in dunne ringetjes en roer vlak voor het serveren door de soep.

Ingrediënten: welke groenten gaan er in groentesoep?

Traditionele groenten voor groentesoep zijn ui, prei, wortel, selderij, bleekselderij, paprika en bloemkool. Je kunt kiezen voor kant-en-klare soepgroente, maar groentesoep is juist perfect om restjes mee op te maken. Zo’n beetje alles wat over is in je groentela, kan erin. No waste!

Groentesoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Groentesoep is heel geschikt om in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen. Eenmaal afgekoeld kun je de soep in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer is groentesoep maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Groentesoep warm je al roerend op laag vuur op. Dat gaat het snelste als de soep al ontdooid is. Haal de soep een dag voor gebruik uit de vriezer en zet in de koelkast.

Groentesoep maken

Zoek je een recept voor groentesoep? Bekijk dan deze video en je kunt zelf heerlijke (Oosterse) groentesoep maken!
04:42