Recept afbeelding: Erwtensoep

Erwtensoep

Hollandse erwtensoep: dé soep voor tijdens de koude wintermaanden. Snert koken staat zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed én er bestaat een WK snert koken. Ja, echt! Snel gaan oefenen dus.

Recept afbeelding: Hollandse erwtensoep maken

Hollandse erwtensoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 500 g spliterwten
 • 300 g hamlap
 • 1 schouderkarbonade
 • 1 speklapje
 • 2 liter kraanwater
 • 1 grote kruimige aardappel
 • 1 dunne prei
 • 1/2 struik bleekselderij
 • 250 g winterpeen
 • 2 uien
 • 2 laurierblaadjes
 • 285 g rookworst
 1. Breng de erwten met de hamlappen, karbonade en het speklapje met het water aan de kook. Laat 30 min. op laag vuur koken. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door. Schraap regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep gaat aanbranden.
 2. Schil en snijd de aardappel in blokjes. Was en snijd de prei fijn. Snijd de bleekselderij in stukjes en de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui. Voeg de prei, bleekselderij, winterpeen, aardappel, laurier en ui toe en laat de soep nog 30 min. zachtjes koken. Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan 100 ml warm water toe. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Breng op smaak met peper en zout.
 3. Haal de hamlappen, karbonade en het speklapje uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Snijd de worst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep 15 min. zachtjes koken.Verdeel de soep over kommen. Bestrooi met de bleekselderijblaadjes.

Snert of erwtensoep?

Erwtensoep vind je over de hele wereld, maar snert is typisch Nederlands. Het verschil? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Er zijn mensen die zeggen dat snert de dikkere variant is van erwtensoep, die ontstaat als je de soep een dag laat staan. Maar het verschil zit ’m volgens sommigen ook in de ingrediënten: in erwtensoep zitten spliterwten, groenten en rookworst. Snert bevat soms nog extra varkensvlees.

Hoe varieer je met erwtensoep?

Alleen de soort erwt kan al voor veel variatie zorgen. Spliterwten (letterlijk: gesplitste erwten) worden gebruikt voor dikkere erwtensoepen, o.a. in de Hollandse versie en in snert. Dop- en tuinerwten zijn perfect voor een snelle erwtensoep en/of lichte erwtensoep. Wil je nog meer variëren? Ga voor een ander soort worst. Vegetarische bijvoorbeeld. Of wat dacht je van Hollandse erwtensoep met Spaanse chorizo? Geeft een pittig tintje aan de soep, zo warmt ’ie je nog meer op!

Hoe bewaar je erwtensoep?

Erwtensoep kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de erwtensoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst. De soep warm je op een laag vuur, al roerende weer op.

Hollandse erwtensoep maken

Een échte Hollandse maaltijd op tafel zetten? Met dit recept voor een goedgevulde erwtensoep zit je altijd goed. Hollandse erwtensoep maken:Breng in een soeppan 1.5 liter water met 1 el zout, 300 gram spliterwten, 2 schouderkarbonades en 1 laurierblaadje aan de kook. Laat 20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken. Schil ondertussen 1 knolselderij en snijd in blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet onder stromend water en laat uitlekken. Snijd de onderkant en het donkergroene blad van 2 dunne preien. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet. Laat goed uitlekken. Snijd 25 gram verse selderij fijn. Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes. Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep. Leg 1 Veluwse fijne rookworst in de pan en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. (De erwten vallen dan uit elkaar en binden de soep) Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij. Serveer er roggebrood met katenspek bij. Zo maak je Hollandse erwtensoep. Van tevoren bereidenJe kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.06:42