Pizza recepten
Pizza recepten

Pizza recepten

Dun en knapperig, dat is een echte Italiaanse pizza. Met onze tips en trucs maak je ’m lekker zelf. Of je nu gaat voor een klassieke pizza Margherita of voor een spannende nieuwe variant: thuis zet je jouw pizza helemaal naar je eigen hand.

Pizza al tartufo

Pizza al tartufo

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol de rollen pizzadeeg uit met het bijgeleverde bakpapier. Besprenkel met ⅔ van de olie en smeer ook de randen goed in. Laat de mozzarella goed uitlekken, knijp alle vocht eruit. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel over de bodems. Verdeel ⅓ van de truffeltapenade over de pizza’s. Bestrooi met peper en eventueel zout.
  2. Leg op elke bakplaat 1 pizza. Bak 2 pizza’s tegelijk 15-20 min. in de hete oven. Wissel de bakplaten halverwege om de pizza’s gelijkmatig te laten garen.
  3. Meng ondertussen de rest van de truffeltapenade met de mascarpone tot een dunne saus. Voeg eventueel 1 el water (per 4 personen) toe om het wat dunner te maken. Scheur de parmaham in repen.
  4. Neem de pizza’s uit de oven, bestrooi met de helft van de rucola, beleg met de helft van de parmaham en besprenkel met de helft van de truffelsaus. Bestrooi rijkelijk met versgemalen zwarte peper en besprenkel met de helft van de rest van de olie. Herhaal dit met de laatste 2 pizza’s.
Pizza maken

Pizza maken

Je kunt ervoor kiezen om zelf pizzadeeg te maken, of om kant-en-klare pizzabodems te gebruiken. Voor pizzadeeg bestaan bakmixen waaraan je alleen nog water hoeft toe te voegen, maar met bloem of meel, een zakje gist, een snuf zout en een scheutje olijfolie gaat het ook prima. Houd er wel rekening mee dat het deeg een poosje moet rijzen, je kunt dus niet meteen aan tafel. Kant-en-klare pizzabodems zijn dan ook een handige oplossing als je weinig tijd hebt. Je hoeft ze alleen maar te beleggen en in de oven te schuiven. Over beleggen gesproken: in Italië beleggen ze pizza nooit te dik. Op die manier wordt, en blijft, de bodem lekker knapperig.

Hoe kun je pizza gezonder maken?

Pizza staat niet in de Schijf van Vijf en kun je daarom niet gezond noemen. Je kunt een pizza wel ‘gezonder’ maken door bijvoorbeeld te kiezen voor een zelfgemaakte bodem van volkorenmeel en weinig zout, en ’m te beleggen met lekker veel groenten, verse kruiden en maar een klein beetje kaas. Er zijn ook verschillende soorten pizzabodems te koop waarin een deel van de bloem vervangen is door groenten als bloemkool of courgette. Op die manier krijg je gemakkelijk wat extra groenten binnen.

Hoe kun je pizza gezonder maken?
Pizza: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Pizza: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Afgebakken pizza – zelfgemaakt of kant-en-klaar – kun je in de koelkast in een goed afgesloten bak 2 dagen bewaren. Afgebakken pizza opnieuw invriezen kán, maar hij wordt er niet lekkerder op. Je kunt koud geworden pizza best de volgende dag opnieuw opwarmen in de oven. Verwarm in dat geval de oven voor op 200 °C en bak het stuk pizza ca. 5 minuten. Afhankelijk van de grootte van het stuk en de hoeveelheid beleg duurt het wat korter of juist iets langer voordat de pizza weer flink warm is. Als er kaas op de pizza zit, is het lekker om te wachten totdat die goed gesmolten is.