Pizza recepten
Dun en knapperig, dat is een echte Italiaanse pizza. Met onze tips en trucs maak je ’m lekker zelf. Of je nu gaat voor een klassieke pizza Margherita of voor een spannende nieuwe variant: thuis zet je jouw pizza helemaal naar je eigen hand.

Plaatpizza voor de hele familie
Ingrediënten
4 personen
1.2 kg
koelvers pizzadeeg met tomatensaus
150 g
minimozzarella
45 g
parmaham
80 g
Fish Tales albacore tonijn in olijfolie
50 g
Taggia olijven
1
rode ui
3 takjes
verse basilicum
125 g
rundersoepballetjes
40 g
geraspte kaas voor pizza
30 g
rucola
2 el
truffelmayonaise
Dit heb je nodig
bakpapier
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol de pizzabodems naast elkaar uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw de bodems met je vingers stevig aan elkaar, zodat het een grote plaatpizza wordt. Bestrijk het pizzadeeg met de tomatensaus uit de verpakking.
- Halveer de mozzarellabolletjes. Snijd de parmaham in reepjes van 1 cm. Laat de tonijn en olijven uitlekken. Snijd de ui in dunne halve ringen. Haal de blaadjes van de takjes basilicum.
- Beleg ¼ van de pizza met ⅓ van de mozzarella en de rundersoepballetjes, beleg ¼ van de pizza met de rest van de mozzarella, beleg ¼ van de pizza met de tonijn, olijven, ui en geraspte kaas en ¼ van de pizza beleg je na het bakken. Bak de pizza in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin.
- Haal de plaatpizza uit de oven. Bestrooi het deel met alleen mozzarella met de basilicumblaadjes. Verdeel de rucola, parmaham en truffelmayonaise over het deel met alleen de tomatensaus.

Pizza maken
Je kunt ervoor kiezen om zelf pizzadeeg te maken, of om kant-en-klare pizzabodems te gebruiken. Voor pizzadeeg bestaan bakmixen waaraan je alleen nog water hoeft toe te voegen, maar met bloem of meel, een zakje gist, een snuf zout en een scheutje olijfolie gaat het ook prima. Houd er wel rekening mee dat het deeg een poosje moet rijzen, je kunt dus niet meteen aan tafel. Kant-en-klare pizzabodems zijn dan ook een handige oplossing als je weinig tijd hebt. Je hoeft ze alleen maar te beleggen en in de oven te schuiven. Over beleggen gesproken: in Italië beleggen ze pizza nooit te dik. Op die manier wordt, en blijft, de bodem lekker knapperig.
Hoe kun je pizza gezonder maken?
Pizza staat niet in de Schijf van Vijf en kun je daarom niet gezond noemen. Je kunt een pizza wel ‘gezonder’ maken door bijvoorbeeld te kiezen voor een zelfgemaakte bodem van volkorenmeel en weinig zout, en ’m te beleggen met lekker veel groenten, verse kruiden en maar een klein beetje kaas. Er zijn ook verschillende soorten pizzabodems te koop waarin een deel van de bloem vervangen is door groenten als bloemkool of courgette. Op die manier krijg je gemakkelijk wat extra groenten binnen.


Pizza: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Afgebakken pizza – zelfgemaakt of kant-en-klaar – kun je in de koelkast in een goed afgesloten bak 2 dagen bewaren. Afgebakken pizza opnieuw invriezen kán, maar hij wordt er niet lekkerder op. Je kunt koud geworden pizza best de volgende dag opnieuw opwarmen in de oven. Verwarm in dat geval de oven voor op 200 °C en bak het stuk pizza ca. 5 minuten. Afhankelijk van de grootte van het stuk en de hoeveelheid beleg duurt het wat korter of juist iets langer voordat de pizza weer flink warm is. Als er kaas op de pizza zit, is het lekker om te wachten totdat die goed gesmolten is.
Direct aan de slag
Alleen in de winkel
Alleen in de winkel
Alleen in de winkel