Focacciadeeg

In dit focaccia recept gebruiken we een lange rijstijd. Zo hoef je minder gist te gebruiken en krijg je mooie grote bubbels in het deeg.

30 min. bereiden / 25 min. oventijd / 1 dag wachten

5 ingrediënten


Aan de slag


  1. Doe de bloem, gist en het lauwwarme water in de kom van de staande mixer en mix 1 min. op lage snelheid. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 30 min. staan op een warme plek.

  2. Voeg 10 g zeezoutvlokken en 20 ml olijfolie toe aan het deeg en kneed 15 min. op lage snelheid. Het deeg ziet er erg zacht uit en zal geen bal vormen.

  3. Vet een grote mengkom in met 1 el olijfolie, schep het deeg erin. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 45 min. rusten op een warme plek.

  4. Til het deeg voorzichtig, met vochtige handen, vanuit het midden op. Trek het deeg langzaam ca. 30 cm. omhoog zonder het te scheuren. Vouw het deeg van je af, dubbel (over zichzelf). Draai de kom een kwartslag en herhaal (stretch and fold). Herhaal het vouwen nog 2 kwartslagen. Dek de kom af met de vershoudfolie, laat 45 min. rusten. Herhaal deze stap nog 3 keer. Het deeg zal na elke stretch and fold ronde iets steviger worden.

  5. Laat het deeg na de laatste stretch and fold een 30 min. rusten. Leg daarna minimaal 8 en maximaal 24 uur, afgedekt met vershoudfolie, in de koelkast.

  6. Haal het deeg uit de koelkast. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet in met 1 el olie. Schep het deeg in de ovenschaal en besprenkel met 1 el olie. Dek losjes af met vershoudfolie en laat 2 uur rusten op een warme plek. Verwarm de oven voor op 230 °C.

  7. Besprenkel het deeg met 2 el olijfolie. Duw met je vingertoppen diepe kuiltjes in het deeg en bestrooi met de rest van de zeezoutvlokken. Bak 25-30 min. tot de buitenkant (licht)bruin en knapperig is.

  8. Haal uit de oven, besprenkel met de rest van de olie en laat 15 min. afkoelen op de bakplaat.

  • combinatietipVoor tomaat & rode ui: Verdeel voor het bakken 125 g gehalveerde tomatenmix en 1 in ringen gesneden rode ui over het deeg.
  • combinatietipVoor gorgonzola & olijven: Verdeel voor het bakken 75 g nocellara olijven en 100 g gorgonzola cremoso over het deeg. Besprenkel na het bakken met 1 el witte vermouth.
  • combinatietipVoor citroen & rozemarijn: Verdeel voor het bakken 1 in flinterdunne plakjes gesneden (biologische) citroen en 5 g fijngesneden rozemarijn over het deeg.
  • combinatietipVoor framboos, pistache & witte chocolade: Verdeel voor het bakken 125 g frambozen over het deeg. Besprenkel na het bakken met 2 el pistachespread, 30 g grof gehakte pistachenoten en rasp er 50 g witte chocolade over.
  • combinatietipVoor cinnamon roll: Maak een mengsel van 75 g gesmolten roomboter, ½ el kaneelpoeder en 50 g kristalsuiker. Verdeel voor het bakken over het deeg. Meng 100 g poedersuiker, ½ tl vanille-extract en 1 el water tot een glazuur. Verdeel dit na het bakken over de focaccia.
  • combinatietipVoor carbonara: Klop 3 eidooiers los met 70 ml slagroom, 50 g geraspte Pecorino Romano en versgemalen zwarte peper. Verdeel voor het bakken over het deeg en bestrooi met 50 g guanciale blokjes. Bestrooi na het bakken met 5 g fijngesneden peterselie.
  • achtergrondinfo Focaccia is een van de oudste broodsoorten, waarvan vroege versies al 9.000 jaar geleden in het Midden-Oosten werden gebakken. Oude beschavingen zoals de Etrusken en Romeinen speelden een grote rol in de verspreiding van dit platte brood.
  • achtergrondinfoFocaccia zoals we het nu kennen is een Italiaans platbrood. Dit brood, gekenmerkt door zijn luchtige textuur en rijke smaak dankzij olijfolie en zeezout. Het afgelopen jaar is focaccia heel populair geworden op social media, waar naast het klassieke recept ook hele unieke smaakcombinaties gemaakt worden en zelfs zoete varianten!
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Focacciadeeg

In dit focaccia recept gebruiken we een lange rijstijd. Zo hoef je minder gist te gebruiken en krijg je mooie grote bubbels in het deeg.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig