Los de gist en suiker op in 120 ml lauwwarm water en laat 10 min. staan. Meng de bloem en het zout in een aparte kom. Voeg het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water toe en meng 20-25 min. met een staande mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Controleer of het deeg goed is door een stukje deeg tussen je vingers uit te rekken tot je erdoorheen kunt kijken. Als het deeg scheurt moet je nog 1 minuut langer kneden.
Haal het deeg uit de kom. Bol het op door de randen naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Vet de kom in met ¼ van de olijfolie, leg het deeg erin en dek af met een schone, vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 4 gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met de rest van de olijfolie. Laat afgedekt met vershoudfolie 2-3 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven met daarin de pizzasteen voor op 250 °C (of zo heet mogelijk). Bestuif het werkblad met het griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizzabodem van door de bol voorzichtig met je vingers plat te duwen tot een cirkel van 28-30 cm. Zorg dat de rand wat hoger is dan het midden en klop het overtollige griesmeel eraf. Herhaal met de rest van de bollen deeg.
Beleg de pizza’s met je favoriete saus en toppings en bak ze na elkaar in ca. 12 min. gaar.
Zelfgemaakte (volkoren)pizzabodem
Pizzadeeg maken? Met dit recept maak je een zelf een pizzabodem en kun je de bloem ook vervangen voor volkorenmeel.
- variatietipVoor een volkoren deeg vervang je het bloem voor pizzadeeg door 400 g volkoren speltmeel en 400 ml water + extra als het deeg wat droog blijft.
- bereidingstipAls je geen pizzasteen hebt, kun je ook een bakplaat ondersteboven mee verwarmen en de pizza daarop bakken.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Zelfgemaakte (volkoren)pizzabodem
Pizzadeeg maken? Met dit recept maak je een zelf een pizzabodem en kun je de bloem ook vervangen voor volkorenmeel.

hoofdgerecht
4 personen
525 kcal
30 min. bereiden
4 uur wachten
48 min. oventijd
Aan de slag
Los de gist en suiker op in 120 ml lauwwarm water en laat 10 min. staan. Meng de bloem en het zout in een aparte kom. Voeg het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water toe en meng 20-25 min. met een staande mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Controleer of het deeg goed is door een stukje deeg tussen je vingers uit te rekken tot je erdoorheen kunt kijken. Als het deeg scheurt moet je nog 1 minuut langer kneden.
Haal het deeg uit de kom. Bol het op door de randen naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Vet de kom in met ¼ van de olijfolie, leg het deeg erin en dek af met een schone, vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 4 gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met de rest van de olijfolie. Laat afgedekt met vershoudfolie 2-3 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven met daarin de pizzasteen voor op 250 °C (of zo heet mogelijk). Bestuif het werkblad met het griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizzabodem van door de bol voorzichtig met je vingers plat te duwen tot een cirkel van 28-30 cm. Zorg dat de rand wat hoger is dan het midden en klop het overtollige griesmeel eraf. Herhaal met de rest van de bollen deeg.
Beleg de pizza’s met je favoriete saus en toppings en bak ze na elkaar in ca. 12 min. gaar.
variatietip:Voor een volkoren deeg vervang je het bloem voor pizzadeeg door 400 g volkoren speltmeel en 400 ml water + extra als het deeg wat droog blijft.
bereidingstip:Als je geen pizzasteen hebt, kun je ook een bakplaat ondersteboven mee verwarmen en de pizza daarop bakken.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
7 g gedroogde gist
3 tl fijne kristalsuiker
300 ml lauwwarm water
500 g bloem voor pizzadeeg
2 tl zout
2 el extra vierge olijfolie
2 el Semola griesmeel
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
bakpapier
pizzasteen