Los de gist en honing op in het lauwwarme water en laat 10 min. staan tot er een schuimlaag op het water is ontstaan.
Voeg de bloem met de helft van de zeezoutvlokken toe en meng met een spatel en vervolgens met de hand tot alles goed gemengd is. Het deeg is wat plakkerig.
Vet een grote mengkom in met 1 el olijfolie, schep het deeg erin en besprenkel het met de nog 1 el olijfolie. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 2 uur rijzen op een warme plek.
Snijd de knoflook fijn en rits de naaldjes van de takjes rozemarijn. Halveer de tomaten en schep om met de knoflook, paprika, olijven, rozemarijn, 2 el olie uit het potje van de tomaten, peper en de rest van het zeezout.
Vet de gietijzeren pan goed in met 2 el olie. Verdeel het groentemengsel gelijkmatig over de bodem van de ingevette pan en verdeel het deeg er gelijkmatig over. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg nog 1 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 ºC. Besprenkel de focaccia met de rest van de olie en maak met je vingers kuiltjes in het deeg. Bak 25-30 min. in de oven, tot lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Maak de randen van de pan eventueel los. Leg een bord op de pan en keer de pan om.
Upside-down focaccia
Ondersteboven van focaccia? Deze upside-down variant met zongedroogde tomaten, paprika en olijven is een feestje uit de oven. Buon appetito!
30 min. bereiden / 30 min. oventijd / 3 uur 5 min. wachten
8 ingrediënten
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Upside-down focaccia
Ondersteboven van focaccia? Deze upside-down variant met zongedroogde tomaten, paprika en olijven is een feestje uit de oven. Buon appetito!

bijgerecht
4 personen
30 min. bereiden
3 uur 5 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Los de gist en honing op in het lauwwarme water en laat 10 min. staan tot er een schuimlaag op het water is ontstaan.
Voeg de bloem met de helft van de zeezoutvlokken toe en meng met een spatel en vervolgens met de hand tot alles goed gemengd is. Het deeg is wat plakkerig.
Vet een grote mengkom in met 1 el olijfolie, schep het deeg erin en besprenkel het met de nog 1 el olijfolie. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 2 uur rijzen op een warme plek.
Snijd de knoflook fijn en rits de naaldjes van de takjes rozemarijn. Halveer de tomaten en schep om met de knoflook, paprika, olijven, rozemarijn, 2 el olie uit het potje van de tomaten, peper en de rest van het zeezout.
Vet de gietijzeren pan goed in met 2 el olie. Verdeel het groentemengsel gelijkmatig over de bodem van de ingevette pan en verdeel het deeg er gelijkmatig over. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg nog 1 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 ºC. Besprenkel de focaccia met de rest van de olie en maak met je vingers kuiltjes in het deeg. Bak 25-30 min. in de oven, tot lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Maak de randen van de pan eventueel los. Leg een bord op de pan en keer de pan om.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
¼ tl gedroogde gist
2 tl honing
300 g bloem voor pizzadeeg
2 tl grove zeezoutvlokken
5 el extra vierge olijfolie
1 teen verse knoflook
2 takjes verse rozemarijn
60 g semi zongedroogde tomaten
Dit heb je nodig
gietijzeren pan