Doe beide soorten meel met ⅖ van de olie, de gist en het water in een grote kom. Roer eerst met een spatel en kneed dan 5 min. met je handen tot een glad deeg. Maak er een bol van, leg in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Bestrooi het werkblad met wat meel. Verdeel het deeg in 2 delen (per 8 porties) en maak er bollen van. Dek af met vershoudfolie en laat nog eens 1 uur rijzen.
Verwarm de oven met daarin 2 bakplaten zonder bakpapier voor op 230 °C. Halveer de cherrytomaten. Verhit ⅖ van de olie in een koekenpan en bak de tomaatjes 5 min., breng op smaak met peper.
Snijd de mozzarella in plakken en schaaf de courgette in dunne linten. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng de ricotta met 1 tl citroenrasp (per 8 porties), breng op smaak met peper.
Bestuif het werkblad en de deegroller met wat meel. Rol de bollen deeg uit tot pizzabodems van Ø 22 cm. Bestrijk de bodems met de tomatenpuree en bestrooi met de oregano. Beleg met de tomaat, mozzarella, courgette en ricotta, bestrooi met peper en eventueel zout.
Leg het bakpapier op de bakplaten in de oven en schep de pizza’s erop met een grote spatel of de pizzaschep. Bak in ca. 12 min. gaar in de oven. Wissel de bakplaten halverwege om.
Haal de pizza’s uit de oven, verdeel het basilicum erover en besprenkel met de rest van de olie. Snijd in stukken en serveer direct.
Volkorenpizza met tomaat en courgette
Pizza is geen guilty pleasure meer, want deze variant is hartstikke gezond! Met volkorenspeltmeel als basis, lekker veel groenten zoals courgette en tomaat, mozzarella én citroenricotta maak je een lekkere en balanceerde avondmaaltijd.
- variatietipJe kunt ook een kant-en-klare bodem gebruiken; het recept is dan niet meer gezond.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Volkorenpizza met tomaat en courgette
Pizza is geen guilty pleasure meer, want deze variant is hartstikke gezond! Met volkorenspeltmeel als basis, lekker veel groenten zoals courgette en tomaat, mozzarella én citroenricotta maak je een lekkere en balanceerde avondmaaltijd.

bijgerecht
8 porties
210 kcal
30 min. bereiden
2 uur wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Doe beide soorten meel met ⅖ van de olie, de gist en het water in een grote kom. Roer eerst met een spatel en kneed dan 5 min. met je handen tot een glad deeg. Maak er een bol van, leg in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Bestrooi het werkblad met wat meel. Verdeel het deeg in 2 delen (per 8 porties) en maak er bollen van. Dek af met vershoudfolie en laat nog eens 1 uur rijzen.
Verwarm de oven met daarin 2 bakplaten zonder bakpapier voor op 230 °C. Halveer de cherrytomaten. Verhit ⅖ van de olie in een koekenpan en bak de tomaatjes 5 min., breng op smaak met peper.
Snijd de mozzarella in plakken en schaaf de courgette in dunne linten. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng de ricotta met 1 tl citroenrasp (per 8 porties), breng op smaak met peper.
Bestuif het werkblad en de deegroller met wat meel. Rol de bollen deeg uit tot pizzabodems van Ø 22 cm. Bestrijk de bodems met de tomatenpuree en bestrooi met de oregano. Beleg met de tomaat, mozzarella, courgette en ricotta, bestrooi met peper en eventueel zout.
Leg het bakpapier op de bakplaten in de oven en schep de pizza’s erop met een grote spatel of de pizzaschep. Bak in ca. 12 min. gaar in de oven. Wissel de bakplaten halverwege om.
Haal de pizza’s uit de oven, verdeel het basilicum erover en besprenkel met de rest van de olie. Snijd in stukken en serveer direct.
variatietip:Je kunt ook een kant-en-klare bodem gebruiken; het recept is dan niet meer gezond.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 porties)
150 g biologisch volkoren speltmeel
50 g volkoren tarwemeel
2½ el milde olijfolie
3½ g droge gist
125 ml lauwwarm water
125 g sweet cherry tomaten
200 g mozzarella
1½ courgette
1 biologische citroen
100 g ricotta
70 g biologische tomatenpuree
1 tl gedroogde oregano
7½ g verse basilicumblaadjes
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakplaten en/of roosters (bekleed met aluminiumfolie)
deegroller
bakpapier
pizzaschep