Snipper de uien en snijd de peen en bleekselderij in blokjes van 0.5 cm (brunoise). Dep de riblappen met keukenpapier droog en snijd ze in blokjes van 2 cm. Bind de kruidenmix met keukentouw tot een bundeltje.
Verhit de helft van de olie in een grote braad pan op hoog vuur. Bak het vlees (in delen) in ca. 3 min. rondom bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Laat het vrijgekomen bakvet in de pan en voeg de rest van de olie toe.
Voeg de gesneden ui, peen en bleekselderij toe aan de braadpan en bak de groente 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en bak dit 5 min. mee. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbakt. Doe het mergpijpje met het vlees en het braadvocht terug in de pan. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de fond, het water, de gepelde tomaten en het kruidenbundeltje toe. Laat het geheel 3 tot 3½ uur met de deksel op de pan op laag vuur stoven (ragù).
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Roer elke 30 min. door. Haal de laatste 30-45 min. van de kooktijd de deksel van de pan om de ragù te laten inkoken.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Haal het kruidenbundeltje uit de saus.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de ragù, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en ¼ van de geraspte kaas. Herhaal 2 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en de rest van de geraspte kaas. Bak de lasagne 30-35 min. in de oven.
Lasagne al ragu bolognese (advertorial)
Lasagne: lagen vol liefde uit je eigen oven. Romige béchamel, rijke ragù en natuurlijk kaas zijn zo bij elkaar pure comfort food. Pak je schort en verwen jezelf met de klassieker.
- achtergrondinfoAl in de oudheid schijnt er een vorm van lasagne te zijn gegeten, maar in de middeleeuwen werd het steeds populairder. In Bologna werd de klassieke versie geperfectioneerd: met laagjes brede pasta bladen, bechamelsaus, ragù en kaas.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Lasagne al ragu bolognese (advertorial)
Lasagne: lagen vol liefde uit je eigen oven. Romige béchamel, rijke ragù en natuurlijk kaas zijn zo bij elkaar pure comfort food. Pak je schort en verwen jezelf met de klassieker.

hoofdgerecht
4 personen
890 kcal
50 min. bereiden
3 uur 20 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de peen en bleekselderij in blokjes van 0.5 cm (brunoise). Dep de riblappen met keukenpapier droog en snijd ze in blokjes van 2 cm. Bind de kruidenmix met keukentouw tot een bundeltje.
Verhit de helft van de olie in een grote braad pan op hoog vuur. Bak het vlees (in delen) in ca. 3 min. rondom bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Laat het vrijgekomen bakvet in de pan en voeg de rest van de olie toe.
Voeg de gesneden ui, peen en bleekselderij toe aan de braadpan en bak de groente 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en bak dit 5 min. mee. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbakt. Doe het mergpijpje met het vlees en het braadvocht terug in de pan. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de fond, het water, de gepelde tomaten en het kruidenbundeltje toe. Laat het geheel 3 tot 3½ uur met de deksel op de pan op laag vuur stoven (ragù).
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Roer elke 30 min. door. Haal de laatste 30-45 min. van de kooktijd de deksel van de pan om de ragù te laten inkoken.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Haal het kruidenbundeltje uit de saus.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de ragù, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en ¼ van de geraspte kaas. Herhaal 2 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en de rest van de geraspte kaas. Bak de lasagne 30-35 min. in de oven.
achtergrondinfo:Al in de oudheid schijnt er een vorm van lasagne te zijn gegeten, maar in de middeleeuwen werd het steeds populairder. In Bologna werd de klassieke versie geperfectioneerd: met laagjes brede pasta bladen, bechamelsaus, ragù en kaas.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
2 middelgrote uien
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
400 g runderriblappen
20 g verse Italiaanse kruidenmix
4 el milde olijfolie
70 g tomatenpuree
1 rundermergpijpjes
75 ml Italiaanse volle rode wijn
400 ml vleesfond
100 ml water
400 g gepelde tomaten in blik
50 g ongezouten roomboter
60 g tarwebloem
300 ml volle melk
¼ tl gemalen nootmuskaat
100 g Parmigiano Reggiano
10 De Cecco lasagnebladen
Dit heb je nodig
keukentouw
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)



