Lasagne al ragu bolognese (advertorial)

Lasagne: lagen vol liefde uit je eigen oven. Romige béchamel, rijke ragù en natuurlijk kaas zijn zo bij elkaar pure comfort food. Pak je schort en verwen jezelf met de klassieker.

890 kcal

50 min. bereiden, 35 min. oventijd, 3 uur 20 min. wachten

3.1/5

(8)

Ingrediënten

Aantal personen

  • 2 middelgrote uien

    middelgrote uien

  • 1 winterpeen

    winterpeen

  • 2 stengels bleekselderij

    bleekselderij

  • 400 gram runderriblappen

    runderriblappen

  • 20 gram verse Italiaanse kruidenmix

    verse Italiaanse kruidenmix

  • 4 eetlepel milde olijfolie

    milde olijfolie

  • 70 gram tomatenpuree

    tomatenpuree

  • 1 rundermergpijpjes

    rundermergpijpjes

  • 75 ml Italiaanse volle rode wijn

    Italiaanse volle rode wijn

  • 400 ml vleesfond

    vleesfond

  • 100 ml water

    water

  • 400 gram gepelde tomaten in blik

    gepelde tomaten in blik

  • 50 gram ongezouten roomboter

    ongezouten roomboter

  • 60 gram tarwebloem

    tarwebloem

  • 300 ml volle melk

    volle melk

  • 0.25 theelepel gemalen nootmuskaat

    gemalen nootmuskaat

  • 100 gram Parmigiano Reggiano

    Parmigiano Reggiano

  • 10 De Cecco lasagnebladen

    De Cecco lasagnebladen

Dit heb je nodig

  • keukentouw

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)


Allerhande special - Wereldsmaken 2025

Aan de slag

  1. Snipper de uien en snijd de peen en bleekselderij in blokjes van 0.5 cm (brunoise). Dep de riblappen met keukenpapier droog en snijd ze in blokjes van 2 cm. Bind de kruidenmix met keukentouw tot een bundeltje.

  2. Verhit de helft van de olie in een grote braad­ pan op hoog vuur. Bak het vlees (in delen) in ca. 3 min. rondom bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Laat het vrijgeko­men bakvet in de pan en voeg de rest van de olie toe.

  3. Voeg de gesneden ui, peen en bleekselderij toe aan de braadpan en bak de groente 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en bak dit 5 min. mee. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbakt. Doe het mergpijpje met het vlees en het braadvocht terug in de pan. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de fond, het water, de gepelde tomaten en het kruidenbundel­tje toe. Laat het geheel 3 tot 3½ uur met de deksel op de pan op laag vuur stoven (ragù).

  4. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Roer elke 30 min. door. Haal de laatste 30-­45 min. van de kooktijd de deksel van de pan om de ragù te laten inkoken.

  5. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2­-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Haal het kruidenbundel­tje uit de saus.

  6. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de ragù, lasagne­bladen, tomatensaus, bechamelsaus en ¼ van de geraspte kaas. Herhaal 2 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en de rest van de geraspte kaas. Bak de lasagne 30-­35 min. in de oven.

  • achtergrondinfoAl in de oudheid schijnt er een vorm van lasagne te zijn gegeten, maar in de middeleeuwen werd het steeds populairder. In Bologna werd de klassieke versie geperfectioneerd: met laagjes brede pasta bladen, bechamelsaus, ragù en kaas.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Wat vond je van dit recept?

Lasagne al ragu bolognese (advertorial)

Lasagne: lagen vol liefde uit je eigen oven. Romige béchamel, rijke ragù en natuurlijk kaas zijn zo bij elkaar pure comfort food. Pak je schort en verwen jezelf met de klassieker.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig