Artisjok
Artisjok

Artisjok

Met artisjokken haal je een eetbaar boeket in huis: het zijn eigenlijk gesloten bloemknoppen. Ze zijn bijzonder lekker van smaak, bijvoorbeeld met een vinaigrette of mayonaise. De harten kun je verwerken in een salade of op een pizza.

Wat is een artisjok?

Wat is een artisjok?

Een artisjok is de gesloten bloemknop van een distel. Hij bestaat uit veel kleine blaadjes die om een bodem gevouwen zijn. Het ‘hooi’ dat je binnen op de bloembodem vindt, wordt een paarse bloem als je het laat bloeien. Je kunt zowel de vlezige bloemblaadjes als de bodem van een artisjok eten.

Hoe lang moeten artisjokken koken?

Je kunt artisjokken niet rauw eten. Afhankelijk van de grootte moet je artisjokken 25 tot 35 minuten koken. Voeg wat citroensap toe aan het water om verkleuring van de artisjokken te voorkomen. Je kunt eventueel een theedoek of bord op de artisjokken leggen om ze onder water te houden tijdens het koken.

Hoe lang moeten artisjokken koken?
Hoe smaakt een artisjok?

Hoe smaakt een artisjok?

Artisjok heeft een zachte, licht nootachtige smaak. Je kunt hem daarom goed combineren met andere smaken. Probeer artisjok bijvoorbeeld op een vegan pizza vol groente, in een pasta met gorgonzola of in een salade met rucola. Wat wijn-spijscombinaties betreft is artisjok een uitdaging. Wanneer je wijn tijdens of na het eten van artisjokken drinkt, smaakt deze anders dan daarvoor. Het zou kunnen dat de chemische stof cynarine hiervoor verantwoordelijk is. Alles na de artisjok smaakt dan zoet en vlak, en rode wijn zou zelfs metalig gaan smaken. Het algemene wijnadvies bij artisjok is dan ook een heel droge witte wijn met frisse zuren en in elk geval geen houtrijping.

Is een artisjok gezond?

Een artisjok is een bloem die we eten als groente, net als broccoli en bloemkool. Artisjokken staan in de Schijf van Vijf en zijn dus een gezonde keuze.

Is een artisjok gezond?
Artisjok met knoflookmayonaise

Artisjok met knoflookmayonaise

Ingrediënten

4 personen

4

artisjokken

2

citroenen

100 g

(Belgische) mayonaise

1 teen

knoflook

1 tl

Franse mosterd

  1. Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder een stukje van de onderste bladeren, deze zijn hard en taai. Halveer de citroenen. Wrijf de onderkant van de artisjok in met ½ citroen om verkleuren te voorkomen.
  2. Pers de rest van de citroen uit. Breng een grote pan water met het citroensap aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 25-30 min. gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk door de artisjokbodem kunt glijden.
  3. Doe ondertussen de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven en roer deze samen met de mosterd door de mayonaise. Breng op smaak met peper en verdeel de mayonaise over kleine schaaltjes.
  4. Neem de artisjokken met een schuimspaan uit de pan. Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verdeel over de borden en zet bij elk bord een schaaltje knoflookmayonaise.
  5. Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte. Het hooi in de kern van de artisjok kun je met de hand of een lepel verwijderen, dit is niet eetbaar. Eet tot slot de malse artisjokbodem met de rest van de knoflookmayonaise.