Aubergine
Aubergine

Aubergine

Het beste van aubergine? Dat is misschien wel z’n veelzijdigheid. Van gevulde aubergines tot een lasagne en van Indiase curry tot moussaka: met deze dieppaarse groente kun je alle kanten op!

Aubergine recepten

Hoe kun je aubergine het beste bereiden?
Hoe kun je aubergine het beste bereiden?

Hoe kun je aubergine het beste bereiden?

Je kunt aubergines op veel verschillende manieren bereiden, zoals bakken , roosteren, grillen, stoven, stomen of poffen in de oven. Aubergines zuigen olie op als een spons, dus bestrooi gesneden aubergine eerst met wat zout en laat 30 minuten staan voordat je ze droogdept en bakt. Het zout onttrekt vocht aan de groente, waardoor er minder olie wordt opgenomen tijdens het bakken. Zorg er verder voor dat aubergine helemaal gaar wordt, want rauwe aubergine bevat solanine, een stof die in te grote hoeveelheden giftig is en kan leiden tot gezondheidsklachten.

Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aubergines zijn gevoelig voor lage temperaturen. Je kunt ze het beste buiten de koelkast bewaren, op een donkere, koele plaats. Rauwe aubergine invriezen kan niet; er blijft dan niets over van de structuur. Wil je aubergine toch invriezen? Snijd de groente in blokjes en bak of stoom deze eerst. In een goed gesloten diepvriesbak of -zak is gare aubergine maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen? Haal een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Warm de blokjes op in ca. 15 minuten, in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Aubergines uit de oven
Aubergines uit de oven

Aubergines uit de oven

Ingrediënten

4 personen

4

aubergines

1

rode peper

8 el

traditionele olijfolie

2 tl

gedroogde tijm

275 g

notenrijst

23 g

amandelschaafsel

15 g

verse munt

1 teen

knoflook

300 g

Griekse yoghurt

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • staafmixer

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de aubergines met steeltje in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes. Leg de aubergines met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de rode peper over de auberginehelften. Besprenkel met 5 el olie en bestrooi met de gedroogde tijm, peper en zout. Rooster ca. 40 min. in de oven.
  2. Bereid ondertussen de notenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel in 3 min. goudbruin. Haal de blaadjes van de takjes munt en pureer met de rest van de olie met een staafmixer. Pers de knoflook boven de Griekse yoghurt en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de yoghurt op de aubergines. Besprenkel met muntolie en bestrooi met amandelschaafsel. Serveer met de rijst. Bon appétit!