Artisjok met knoflookmayonaise
Artisjok met knoflookmayonaise

Artisjok met knoflookmayonaise

Artisjokken zijn verrukkelijk - en makkelijker te bereiden dan je denkt!

35 min. bereiden
116waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4

artisjokken

2

citroenen

100 g

(Belgische) mayonaise

1 teen

knoflook

1 tl

Franse mosterd

Artisjokken zijn verrukkelijk - en makkelijker te bereiden dan je denkt!

Aan de slag

1

Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder een stukje van de onderste bladeren, deze zijn hard en taai. Halveer de citroenen. Wrijf de onderkant van de artisjok in met ½ citroen om verkleuren te voorkomen.

2

Pers de rest van de citroen uit. Breng een grote pan water met het citroensap aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 25-30 min. gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk door de artisjokbodem kunt glijden.

3

Doe ondertussen de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven en roer deze samen met de mosterd door de mayonaise. Breng op smaak met peper en verdeel de mayonaise over kleine schaaltjes.

4

Neem de artisjokken met een schuimspaan uit de pan. Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verdeel over de borden en zet bij elk bord een schaaltje knoflookmayonaise.

5

Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte. Het hooi in de kern van de artisjok kun je met de hand of een lepel verwijderen, dit is niet eetbaar. Eet tot slot de malse artisjokbodem met de rest van de knoflookmayonaise.

tip

variatietipArtisjok is ook heerlijk met een kruiden- of honing-mosterdvinaigrette. Kijk voor de recepten op elders op ah.nl/allerhande.

Artisjok bereiden

Instructievideo - 01:41 min.