Zoete aardappel
Zoete aardappel

Zoete aardappel

Bij de zoete aardappel denk je al gauw aan zijn bekende ‘broer’, maar de twee zijn geen familie. De zoete aardappel is – in tegenstelling tot de gewone aardappel – een groente. Hij wordt wel vaak gebruikt als vervanger van de gewone aardappel.

Wat is een zoete aardappel?

Wat is een zoete aardappel?

Zoete aardappel is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen aardappel, maar een knolgroente. Er gaan meerdere verhalen rond over waar de knol, ook wel bataat genoemd, vandaan komt. Wat we wel weten, is dat zoete aardappel goed gedijt in een warm klimaat. Zijn ideale temperatuur om te groeien is 24 °C. Wist je dat je naast oranje zoete aardappelen ook paarse en witte hebt? Weer wat geleerd!

Hoe varieer je met zoete aardappel?

Zoete aardappel uit de oven, gekookt, gestoofd, gegrild, gefrituurd of van de BBQ. Laat je kooktechnieken erop los, want de zoete aardappel is verrassend veelzijdig. Maak je een aardappelrecept? Ga eens voor de zoete aardappel, je kunt de gewone aardappel een-op-een vervangen.

Hoe varieer je met zoete aardappel?
Hoe bewaar je een zoete aardappe?

Hoe bewaar je een zoete aardappe?

De zoete aardappel is een ideaal voorraadproduct, want hij is tot wel 1 maand houdbaar. Let erop dat de aardappel stevig is als je ’m koopt. Bewaar hem niet in de koelkast, want deze knol kan niet tegen te lage temperaturen. Beter is een koele, donkere plek zoals je keukenkastje.

Gekookte zoete aardappelen zijn in de koelkast 2 dagen houdbaar. Vries je de aardappel in? Kook deze dan eerst. Bewaar in een luchtdichte verpakking en vries eventueel in porties in.

Zoete-aardappel friet uit de oven

Zoete-aardappel friet uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 230 °C. Schil de zoete aardappelen, snijd in dikke frites en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte-paprikapoeder en eventueel zout. Besprenkel met de olijfolie en schep om, zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Bak de frites in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar. Schep elke 10 min. om.