Brood bakken

Brood bakken

Wie wordt er nou niet gelukkig van de geur van versgebakken brood? Van pide tot focaccia en brioche: de keuken in en kneden maar!

Brood bakken

Brood bakken

  1. Meng de zuurdesemstarter in een kom met 50 g bloem en 50 ml water en laat 4-7uur losjes afgedekt met vershoudfolie op het aanrecht staan. Gebruik de starter op het moment dat hij het meest actief is: als hij flink in volume is gegroeid en er veel bubbels in zitten.
  2. Meng de starter in een mengkom met de rest van de bloem, de rest van het water, het zout en de suiker. Schraap het deeg met de schraper uit de kom op een schoon werkblad. Kneed het in 10-15 min. elastisch door het met je handpalmen steeds van je af te duwen en weer terug te halen. De structuur van het deeg verandert tijdens het kneden. Voeg geen extra bloem toe. Het deeg kan een beetje plakkerig blijven.
  3. Vet de andere mengkom helemaal in. Zo blijft het deeg na het rijzen niet plakken en haal je het er beter uit. Leg het deeg met de schraper in de kom. Dek losjes af met vershoudfolie en laat 4 uur op een behaag- lijke, tocht- en zonvrije plek rijzen. Het deeg zal rijzen, maar niet in volume verdubbelen.
  4. Bestuif de rijsmand royaal met bloem. Zo blijft het deeg na het rijzen niet plakken. Neem het deeg uit de kom en leg op een licht met bloem bestoven werkblad. Duw het in het midden een beetje in, trek de bovenste kant een stukje van je af en vouw naar binnen over het deeg. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling totdat je het hele deeg hebt gedaan en dit goed blijft zitten. Keer het deeg en vorm met je handen verder tot een strakke, gladde en ronde bol. Leg met de naad naar boven in de rijsmand en bestrooi licht met bloem. Dek losjes af met vershoudfolie en zet 12 uur in de koelkast.
  5. Neem het deeg 1 uur voordat je de oven voorverwarmt uit de koelkast en laat in de rijsmand op kamertemperatuur komen.
  6. Zet de lege braadpan in de oven en verwarm de oven voor op 230 °C. Haal de pan eruit als de oven op temperatuur is. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier. Maak er met een scherp mesje 1 grote of 2-3 kleine inkepingen in. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de braadpan en doe hier de deksel op.
  7. Bak het brood in de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar. Neem na 20 min. de deksel van de pan. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Neem het brood uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster. Snijd het pas aan als het lauwwarm of op kamertemperatuur is.
Brood bakken zonder gist: kan dat?

Brood bakken zonder gist: kan dat?

Je kunt brood bakken zonder gist, daar zijn verschillende varianten van. Een bekende is zuurdesem, dit brood bak je met een zogenoemde ‘starter’. Deze maak je van bloem (liefst een mengsel van tarwebloem en roggebloem) en water. Door deze ingrediënten te combineren, activeren de van nature aanwezige gisten en bacteriën die van nature in de bloem voorkomen. Na een poosje zijn die micro-organismen krachtig genoeg om een brood te laten rijzen. Een ander brood zonder gist is het van oorsprong Ierse soda bread. Daarin wordt een mengsel van baksoda en karnemelk gebruikt. Waar brood met gist luchtig is, zijn broden op basis van desem of baksoda veel compacter. Ook brood zonder gist: platbrood gemaakt van zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en yoghurt.

Hoe bak je brood in de airfryer?

Je kunt brood bakken in de airfryer. Hiervoor gebruik je eenzelfde soort deeg als voor brood dat je in de oven bakt. Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier en stort daar het deeg in. Omdat de airfryer niet zo groot is, moet je de hoeveelheid deeg aanpassen, zoals je ziet in dit recept voor focaccia.

Hoe bak je brood in de airfryer?
Kun je brood bakken met zelfrijzend bakmeel?

Kun je brood bakken met zelfrijzend bakmeel?

Van zelfrijzend bakmeel kun je goed platbrood maken. Dat is niet alleen het makkelijkst, maar ook het snelst. Behalve meel heb je er alleen een snuf zout en wat yoghurt voor nodig. Je kunt het brood vervolgens bakken in een grillpan of op de barbecue.