Ratatouille
Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille is een rijkgevulde groentestoof die bestaat uit een combinatie van aubergine, courgette en paprika. Met deze Franse mengelmoes krijg je met gemak je dagelijkse portie groenten binnen. De volgende dag is-ie zelfs nóg lekkerder!

Ratatouille maken

Ratatouille maken

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine en courgette in blokjes van 2 bij 2 cm (brunoise). Halveer de paprika, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd ook in blokjes van 2 bij 2 cm. Houd de groenten gescheiden.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en Provençaalse kruiden 5 min. op laag vuur. Voeg de aubergine toe en bak 5 min. op hoog vuur. Voeg de courgette en paprika toe en bak nog 5 min.
  3. Draai het vuur laag. Voeg de wijn en tomatenblokjes toe en laat met de deksel op de pan 15 min. stoven. Breng op smaak met de azijn, peper en eventueel zout.
Hoe bewaar je ratatouille?

Hoe bewaar je ratatouille?

Ratatouille kun je in een afgesloten bak in de koelkast max. 3 dagen bewaren. Laat de schotel eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ’m in de koelkast zet. Heb je een grotere portie gemaakt en wil je die langer bewaren? Je kunt de ratatouille ook invriezen. Hiermee verleng je de houdbaarheid tot 3 maanden. Tip vóór het eten: leg de bevroren ratatouille de avond van tevoren in de koelkast of ontdooi de groenteschotel in de magnetron.

Wat is lekker bij ratatouille?

Deze Franse klassieker kun je met allerlei verschillende gerechten serveren. Polenta vormt bijvoorbeeld een goede basis. Met deze maïspap geef je de ratatouille een lekkere romige bijsmaak. Maar de groentestoof gaat ook prima samen met brood, aardappeltjes, pasta of rijst. Het gerecht kun je helemaal afmaken met een eitje. Verdeel de ratatouille in een ovenschaal, maak in het midden een kuiltje en breek er een ei in. Plaats de schaal 10 tot 15 minuten in de oven, tot het eiwit net gestold is. Délicieux!

Wat is lekker bij ratatouille?
Hoe varieer je met ratatouille?

Hoe varieer je met ratatouille?

Ratatouille is een heerlijke Franse stoofschotel, die zowel warm als koud gegeten kan worden. Heb je aan de groentestoof alleen niet genoeg en wil je er wat vlees bij? Het kan allemaal! Met ratatouille kun je volop variëren. Wat dacht je van een runderstoofschotel met ratatouille, een pasta met ratatouille en gebakken ricotta of een ratatouilleterrine?