Uiensoep
Uiensoep

Uiensoep

Ze zijn om te huilen, maar ook heel lekker: uien! Van gesnipperd tot ringen en van rauw tot gekaramelliseerd. Deze bol groente heeft verschillende lagen: hij is smaakgever in gerechten, maar kan ook schitteren als hoofdonderdeel van uiensoep.

Uiensoep maken

Uiensoep maken

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en laat de ui op middelhoog vuur in 30 min. karamelliseren. Schep regelmatig om. Bestrooi de ui met de bloem, breng op smaak met peper en zout en bak al omscheppend 3 min.
  2. Los de bouillonblokjes op in het kokende water en voeg samen met de cognac toe aan de ui. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. Breng de soep aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken.
  3. Zet de ovengrill aan. Snijd het halve stokbrood in 4 schuine sneetjes, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en gril in ca. 5 min. goudbruin.
  4. Schep de soep in de kommen. Leg in elke kom een sneetje stokbrood. Rasp de kaas en verdeel over de sneetjes. Zet ca. 5 min. in de oven tot de kaas gesmolten is.
Welke uien gebruik je voor uiensoep?

Welke uien gebruik je voor uiensoep?

Voor uiensoep kun je het beste ‘gewone’ gele uien of zoete uien gebruiken. Deze worden heerlijk zoet als je ze bakt. Hoe groot of klein je de uien snijdt voordat je ze in de soep verwerkt, verschilt per recept. Je kunt de uien in grote ringen snijden, maar ook in heel kleine stukjes. Het geheim van een goede uiensoep is de tijd die je neemt om de uien te bakken. Hoe langer je ze bakt, hoe zoeter ze worden en dus hoe lekkerder de soep wordt.

Is uiensoep gezond?

Uiensoep is in de basis gezond, mits je geen zout toevoegt. Eet je graag een broodje bij de soep of ben je dol op dat stukje toast met gegratineerde kaas? Neem in plaats van witbrood een volkorenbroodje en kies voor 30+ kaas.

Is uiensoep gezond?
Uiensoep: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Uiensoep: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Uiensoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. De ontdooide uiensoep warm je weer op door ’m al roerend op laag vuur aan de kook te brengen. Ontdooien gaat het beste door de soep de avond voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te zetten.