Snijd de uien in halve ringen. Smelt de helft van de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak de helft van de uien tot goudbruin, dat duurt ca. 8 min. Schep in de slowcooker en doe hetzelfde met de rest van de boter en de rest van de uien.
Ris de blaadjes van de takjes tijm. Voeg de tijm, azijn, laurierblaadjes, het bouillonblokje en water toe. Zeef de stukjes kip uit de bouillon en voeg ook de bouillon toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout en gaar 5 uur op de lage stand.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het stokbrood in 12 schuine sneetjes (per 6 personen) en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de kaas erover en bak 15 min. in de oven tot de kaas lichtbruin en gesmolten is.
Schep de soep in kommen en serveer elke kom met twee stukjes stokbrood.
Uiensoep uit de slowcooker
Deze uiensoep uit de slowcooker krijgt uren de tijd om diepgang te ontwikkelen: langzaam gekaramelliseerde uien in boter, tijm, laurier en bouillon. Het stokbroodje gegratineerde met gruyère, maakt ‘m helemaal af. Bon appétit!
- combinatietipLekker met een groene salade.
- vegatipVoor een vegetarische soep vervang je de kippenbouillon voor groentebouillon en gebruik je geraspte Goudse belegen kaas in plaats van gruyère.
- achtergrondinfoUiensoep is een gerecht dat al sinds de middeleeuwen op het menu staat in Frankrijk. En dan vooral bij de lagere klasse, ui is een goedkoop ingrediënt. De versie met de gegratineerde toast komt pas uit de 19e eeuw. Een aantal restaurants in Parijs begonnen ermee. Tegenwoordig is de toast een vast element op de soep.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Uiensoep uit de slowcooker
Deze uiensoep uit de slowcooker krijgt uren de tijd om diepgang te ontwikkelen: langzaam gekaramelliseerde uien in boter, tijm, laurier en bouillon. Het stokbroodje gegratineerde met gruyère, maakt ‘m helemaal af. Bon appétit!

voorgerecht
6 personen
385 kcal
30 min. bereiden
5 uur wachten
Aan de slag
Snijd de uien in halve ringen. Smelt de helft van de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak de helft van de uien tot goudbruin, dat duurt ca. 8 min. Schep in de slowcooker en doe hetzelfde met de rest van de boter en de rest van de uien.
Ris de blaadjes van de takjes tijm. Voeg de tijm, azijn, laurierblaadjes, het bouillonblokje en water toe. Zeef de stukjes kip uit de bouillon en voeg ook de bouillon toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout en gaar 5 uur op de lage stand.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het stokbrood in 12 schuine sneetjes (per 6 personen) en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de kaas erover en bak 15 min. in de oven tot de kaas lichtbruin en gesmolten is.
Schep de soep in kommen en serveer elke kom met twee stukjes stokbrood.
combinatietip:Lekker met een groene salade.
vegatip:Voor een vegetarische soep vervang je de kippenbouillon voor groentebouillon en gebruik je geraspte Goudse belegen kaas in plaats van gruyère.
achtergrondinfo:Uiensoep is een gerecht dat al sinds de middeleeuwen op het menu staat in Frankrijk. En dan vooral bij de lagere klasse, ui is een goedkoop ingrediënt. De versie met de gegratineerde toast komt pas uit de 19e eeuw. Een aantal restaurants in Parijs begonnen ermee. Tegenwoordig is de toast een vast element op de soep.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
2 kg middelgrote uien
60 g ongezouten roomboter
10 g verse tijm
1 el appelciderazijn
2 laurierblaadjes
1 kippenbouillonblokje
300 ml water
800 ml kippenbouillon
½ vers rustiek stokbrood wit
130 g geraspte gruyère
Dit heb je nodig
slowcooker (5 liter)
bakpapier