Bak het stokbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en laat de ui op middelhoog vuur in 40 min. karamelliseren. Schep regelmatig om. Bestrooi de ui met de bloem, breng op smaak met peper en eventueel zout en bak al omscheppend 3 min.
Los de bouillontabletten op in het kokende water en voeg samen met de cognac toe aan de ui. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe. Breng de soep aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken.
Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in 8 schuine plakken (per 4 personen), leg op een met bakpapier beklede bakplaat en gril in 5-10 min. lichtbruin.
Schep de soep in kommen. Leg in elke kom 2 sneetjes stokbrood. Rasp de kaas en verdeel over de sneetjes. Zet ca. 5 min. in de oven tot de kaas gesmolten is.
Franse uiensoep
Er zijn twee Franse steden die claimen de bakermat van uiensoep te zijn: Parijs en Lyon. De Parijse versie bevat meer groenten en wordt gemaakt met runder- of kippenbouillon en wijn of cognac. De versie uit Lyon is met water en madeira of port.
- vegatipVervang de gruyère door ovengratin geraspte kaas en gebruik groente- in plaats van runderbouillon.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Franse uiensoep
Er zijn twee Franse steden die claimen de bakermat van uiensoep te zijn: Parijs en Lyon. De Parijse versie bevat meer groenten en wordt gemaakt met runder- of kippenbouillon en wijn of cognac. De versie uit Lyon is met water en madeira of port.

voorgerecht
4 personen
380 kcal
50 min. bereiden
10 min. oventijd
Aan de slag
Bak het stokbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en laat de ui op middelhoog vuur in 40 min. karamelliseren. Schep regelmatig om. Bestrooi de ui met de bloem, breng op smaak met peper en eventueel zout en bak al omscheppend 3 min.
Los de bouillontabletten op in het kokende water en voeg samen met de cognac toe aan de ui. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe. Breng de soep aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken.
Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in 8 schuine plakken (per 4 personen), leg op een met bakpapier beklede bakplaat en gril in 5-10 min. lichtbruin.
Schep de soep in kommen. Leg in elke kom 2 sneetjes stokbrood. Rasp de kaas en verdeel over de sneetjes. Zet ca. 5 min. in de oven tot de kaas gesmolten is.
vegatip:Vervang de gruyère door ovengratin geraspte kaas en gebruik groente- in plaats van runderbouillon.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
1 afbakstokbrood
800 g middelgrote uien
50 g ongezouten roomboter
2 el tarwebloem
2 rundvleesbouillontabletten
1¼ l kokend water
4 el cognac (Gall & Gall)
4 takjes verse tijm
150 g Zwitserse Gruyère
Dit heb je nodig
bakpapier