Pastasalade
Pastasalade

Pastasalade

Pastasalade is altijd een goed idee. Want pastasalades maken kan snel, makkelijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Inspiratie nodig? We got you!

Pastasalade met tonijn

Pastasalade met tonijn

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en laat afkoelen onder koud stromend water. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 7 min. bijna hard. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze.
  2. Snijd de tomaten en appel in blokjes. Snijd de ui in halve ringen en de zongedroogde tomaten zeer fijn. Laat de tonijn, kappertjes en olijven uitlekken. Snijd de peterselie fijn.
  3. Meng de pasta in een grote schaal eerst met de mayonaise en dan met de ui, appel, zongedroogde tomaat, tonijn, kappertjes en olijven. Verdeel het ei en de tomatenblokjes erover en garneer met de peterselie.
Pastasalade: hoe bewaren / meenemen?

Pastasalade: hoe bewaren / meenemen?

Pastasalade kun je in een afgesloten bak max. 8 - 12 uur bewaren in de koelkast. Toch is dat niet altijd een goed idee: bladgroenten als sla en spinazie slinken snel en tomaten geven bijv. veel vocht af. Dat komt de salade niet altijd ten goede. Tip: maak de salade niet langer dan een dag van tevoren en bewaar de componenten – i.i.g. de dressing – tot gebruik apart. Pastasalade meenemen? Bereid zoals in deze pastasalade in en bewaarbakje van onder naar boven en van zwaar naar licht. Pasta eerst, dan zwaardere groenten en tot slot de blaadjes.

Tips voor pastasalade

De lekkerste pastasalade maak je niet met versta pasta, maar met gedroogde pasta. Die blijft steviger i.c.m. een dressing. Korte pasta met ribbels of bochten, zoals fusilli en penne, is gemaakt om veel saus op te nemen: perfect voor rijke dressings met bijvoorbeeld pesto of kaas. Aan platte vormen zoals farfalle hecht minder, en dat geeft de salade een lichter karakter. Warme pasta absorbeert dressing beter dan koude. Meng de pasta dus met de dressing als deze nog warm is en laat afkoelen voordat je de rest van de salade erdoor mengt.

Tips voor pastasalade
Is pastasalade gezond?

Is pastasalade gezond?

Een gezonde pastasalade maak je met volkorenpasta en vul je met lekker veel groenten. Wat betreft vlees: kies voor mager en onbewerkt vlees. Vis kan altijd, bijv. gerookte zalm, tonijn of makreel. Dressings o.b.v. mayonaise kun je beter vervangen je door dressings op basis van magere yoghurt zoals bij deze volkorenpastasalade met spinazie-viskoekjes.