Aardappelsalade
Aardappelsalade

Aardappelsalade

Overal ter wereld hebben ze wel een eigen versie van aardappelsalade. Omdat je aardappelsalade koud kunt eten, is het een perfecte manier om een restje gekookte of geroosterde aardappelen mee op te maken. Een handig gerecht voor in je kookrepertoire!

Aardappelsalade maken: zo doe je dat

Aardappelsalade maken: zo doe je dat

  1. Snijd de aardappelen in plakken van ca. ½ cm en kook in 12-15 min. gaar. Snipper de sjalot. Snijd de peterselie en bieslook fijn.
  2. Meng ondertussen de sjalot met de peterselie, tijmblaadjes, bieslook, Griekse yoghurt en de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. Schep de dressing door de warme aardappelen en laat ze op kamertemperatuur verder afkoelen.
  3. Bewaar de afgekoelde aardappelsalade vervolgens tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Welke aardappelen voor aardappelsalade?

Welke aardappelen voor aardappelsalade?

Aardappelsalade maak je met een vastkokende aardappel; die blijft lekker stevig na het koken. Je kunt de aardappelen koken, roosteren in de oven of garen op de barbecue. Traditioneel wordt aardappelsalade gemaakt met mayonaise of crème fraîche. Om ’m wat lichter te maken, kun je ervoor kiezen om een deel daarvan, bijvoorbeeld de helft, te vervangen door yoghurt. Je kunt de salade ook maken met alleen wat olie of een vinaigrette. Als je de aardappelen kookt in bouillon en een deel van het kookvocht bewaart, kun je dat gebruiken om de salade aan te maken. Voeg dit na het op smaak brengen van de aardappelen in kleine scheutjes toe, totdat de aardappelsalade mooi smeuïg is. Reken op 200 tot 250 gram aardappelen per persoon als basis voor een aardappelsalade.

Hoe varieer je met aardappelsalade?

Hoewel vastkokende aardappelen het gebruikelijkst zijn voor een aardappelsalade, kun je best variëren met de aardappelsoort. Gebruik bijvoorbeeld eens roodschillige of zoete aardappelen, om een andere smaak en look te creëren. Of combineer de aardappelen met een onalledaagse mix van ingrediënten, zoals rode biet en dille, bleekselderij, augurk en tonijn of lamsham en lentegroenten.

Hoe varieer je met aardappelsalade?
Aardappelsalade: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelsalade: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelsalade kun je na het afkoelen 2 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bak.