Tonijnsalade
Tonijnsalade

Tonijnsalade

Sla een slaatje uit je tonijn en maak er tonijnsalade van. Of je er nu broodbeleg van maakt, of een complete hoofdmaaltijd: je kunt er alle kanten mee op.

Zelf tonijnsalade maken

Zelf tonijnsalade maken

  1. Kook de eieren in 8 min. hard. Laat ondertussen de tonijn uitlekken.
  2. Snipper de sjalot en snijd de augurken in blokjes van een ½ cm. Doe de tonijn in een schaal en prak met een vork goed los. Meng met de sjalot, augurk, 1 el augurkensap (per 4 personen), de mayonaise, ketchup, mosterd en paprikapoeder. Pel de eieren en verkruimel met een vork. Meng door de tonijnsalade. Breng op smaak met versgemalen peper.
Tonijnsalade maken: hoe doe je dat?

Tonijnsalade maken: hoe doe je dat?

Om een smeuïge tonijnsalade te maken voor op brood, giet je tonijn uit blik af. Vervolgens meng je de tonijn met de rest van de ingrediënten. Om er een hoofdgerecht van te maken, meng je de tonijn met de ingrediënten voor een maaltijdsalade of leg je het er in stukken bovenop.

Hoe varieer je met tonijnsalade?

Met tonijnsalade kun je naar eigen smaak variëren. In principe kun je er alles in doen wat je lekker vindt. Voor de versie op brood of toast voeg je meestal kleine ingrediënten (zoals tomaat, olijven of kappertjes), smaakmakers (zoals mayonaise of cottage cheese) en verse kruiden toe. Voor een hoofdgerecht kun je variëren met verschillende soorten sla, groente, ingrediënten met koolhydraten (zoals pasta, aardappel of rijst), dressings en toppings.

Hoe varieer je met tonijnsalade?
Is tonijnsalade gezond?

Is tonijnsalade gezond?

Tonijn valt binnen de Schijf van Vijf. Het bevat weinig vet en veel eiwitten. Tonijnsalade is dus in de basis een gezonde keuze. Let wel op wat je toevoegt aan de tonijnsalade. Laat mayonaise in verband met het vetgehalte achterwege en kies voor een meer healthy optie, zoals magere yoghurt, cottage cheese of magere kwark.