Coq au vin
Verslaafd geraakt aan coq au vin in Frankrijk? Met de stap-voor-stap recepten van Allerhande maak je dit klassieke Franse stoofgerecht moeiteloos zelf.

Coq au vin maken
Ingrediënten
4 personen
1
hele kip
30 g
ongezouten roomboter
100 g
ontbijtspek
200 g
winterpeen
400 g
sjalotten
2 tenen
knoflook
250 g
kastanjechampignons
2 el
tarwebloem
400 ml
volle rode wijn
380 ml
gevogeltefond
1 takje
verse tijm
1
gedroogd laurierblaadje
5 g
verse platte peterselie
Dit heb je nodig
wildschaar
braadpan
- Verdeel de kip met de wildschaar of een scherp mes in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in de braadpan en bak de kip op middelhoog vuur in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Laat 1 el bakvet in de pan achter.
- Snijd ondertussen het spek in reepjes. Schil de wortel en snijd in plakjes van 1 cm. Snipper ¼ van de sjalotten en halveer de rest. Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer.
- Bak het spek, de wortel, gesnipperde sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en laat 3 min. garen. Voeg de wijn, fond, tijm, laurier en gehalveerde sjalot toe. Breng aan de kook en leg de stukken kip erin. Laat 1 uur met de deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe.
- Snijd ondertussen de peterselie grof. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 min. op hoog vuur goudbruin. Voeg de champignons toe aan de kip en laat nog 30 min. zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de peterselie.