Eenpansgerechten
Eenpansgerechten

Eenpansgerechten

Gemak in de keuken kan verschillende dingen betekenen, maar een daarvan is koken uit één pan, als je het ons vraagt. Eenpansgerechten zijn gemakkelijk te maken, je hebt er weinig omkijken naar én er is weinig afwas. Win-win-win!

Eenpanspasta al limone met hazelnootkruim

Eenpanspasta al limone met hazelnootkruim

  1. Hak de hazelnoten tot kruim en snijd de knoflook fijn. Verhit ⅓ olie in een hapjespan en bak de panko en het hazelnootkruim op middelhoog vuur in 3 min. lichtbruin en krokant. Schep regelmatig om. Voeg ⅓ van de knoflook toe en bak nog 2 min. mee. Schep alles uit de pan. Houd apart.
  2. Snijd ondertussen de onderkant en stelen van de venkelknollen, snijd het groen fijn en houd apart. Snijd de knollen in blokjes van 1 cm.
  3. Verhit de rest van de olie in de hapjespan en bak de venkel 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de rest van de knoflook en het venkelzaad toe en bak nog 2 min.
  4. Boen de citroen en rasp de gele schil. Pers 1 helft van de vrucht uit en snijd de andere helft in parten. Voeg het citroenrasp en -sap toe aan de pasta en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Voeg het water, de ongekookte penne en de slagroom toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng aan de kook. Laat onder af en toe roeren 15 min. koken tot de pasta al dente is.
  6. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met de hazelnootkruim en het venkelgroen. Serveer met een partje citroen.
Wat is een eenpansgerecht?

Wat is een eenpansgerecht?

Bij een eenpansgerecht gaar je alle onderdelen van de maaltijd in één pan of op een bakplaat. Soms voeg je een of meerdere ingrediënten pas later toe, omdat de gaartijd daarvan anders is.

Hoe maak je een eenpansgerecht?

Je kunt een eenpansgerecht op verschillende manieren maken. Maak je een gerecht uit de oven? Dan is een ‘traybake’ een goed idee: je verdeelt alle ingrediënten over een bakplaat en schuift deze in de oven. Zo kun je bijvoorbeeld groenten roosteren samen met gnocchi, of aardappeltjes, vis, vlees of iets vegetarisch. Een eenpansgerecht kun je ook in een grote wok of (braad)pan maken, zoals deze eiermie met vegakip. Die kan zowel op het fornuis als in de oven. Heb je een slowcooker of airfryer? Dan kun je alle ingrediënten er samen in doen en ze laten garen. Zoals bij deze chili con carne.

Hoe maak je een eenpansgerecht?
Zijn eenpansgerechten gezond?

Zijn eenpansgerechten gezond?

Niet alle eenpansgerechten zijn gezond, simpelweg omdat er talloze soorten zijn. Kies zoals bij elke gezonde maaltijd in elk geval voor een basis van veel groente, aangevuld met volkorenproducten, eiwitten en goede vetten.

Eenpansgerecht in de slowcooker

Eenpansgerecht in de slowcooker

De slowcooker, ookwel crock-pot is een ideaal keukenapparaat voor eenpansgerechten. Je stopt eenvoudig alle ingrediënten in de pot en stelt de temperatuur in. Zo kan je je dagelijkse bezigheden voortzetten terwijl je een heerlijke maaltijd maakt. Denk aan boeuf bourguignon, of spareribs allemaal met minimale inspanning. Doordat het gerecht op een lage temperatuur suddert laten de smaken diep doordringen wat zorgt voor een heerlijk gerecht. Dus als je wilt koken, stoven en sudderen zonder uren in de keuken te staan, is de slowcooker je nieuwe beste vriend. Nieuwsgierig? Lees meer over de slowcooker en bekijk onze slowcooker recepten.

Eenpansgerecht op de camping

Op de camping draait alles om eenvoud, en wat past er beter bij de outdoorervaring dan heerlijke eenpansgerechten? Deze gerechten zijn niet alleen lekker, maar ook praktisch. Met minimale kookapparatuur en weinig afwas kun je snel genieten van een heerlijke maaltijd midden in de natuur. Neem het eenpansgerecht orzo met spinazie of nasi van de skottelbraai. Dus, ga je kamperen? Check dan al onze (eenpans)gerechten voor op de camping.

Eenpansgerecht op de camping