Ramen recepten
Ramen recepten

Ramen recepten

Het belangrijkste onderdeel van ramen? De bouillon natuurlijk! Neem de tijd voor een krachtige, umami-rijke basis waarop je verder kunt bouwen. Noedels, groenten, een halfzacht eitje misschien, en klaar is je huisgemaakte ramensoep.

Ramen noedels maken

Ramen noedels maken

  1. Verwijder de onderkant en de harde kern van de venkel. Snijd de ui, de venkel in grove stukken en de knoflook in stukjes. Schil de gemberwortel en snijd in plakjes. Snijd de karbonaden in stukken. Breng dit alles samen met de peper en het water aan de kook. Schep het schuim eraf als het water kookt. Voeg de paddenstoelen toe. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat zonder deksel 3 uur trekken. Schenk de bouillon door een zeef boven een pan. Er is nu ongeveer 1½ liter over. Breng op smaak met de misosoep en eventueel zout.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 130 °C. Meng de cola met de sojasaus en de rijstazijn, leg de speklapjes in een kleine ovenschaal waar het net in past en giet de marinade erover. Laat in 2 uur in de oven gaar worden. Laat afkoelen in het vocht. Snijd in plakjes.
  3. Kook de eieren 6 min., laat ze schrikken onder koud water en halveer ze in de lengte. Snijd de salade-ui in dunne ringetjes. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de gember uitlekken. Doe de kool in een vergiet en schenk er kokend water over. Verdeel de kool en noedels in delen over ruime kommen. Schep de hete bouillon erop en leg het ei, de plakjes vlees en de salade-ui erbij. Leg de gember in het midden. Steek er een paar velletjes nori snack in en bestrooi met sesamzaad.
Wat zijn ramen noedels?

Wat zijn ramen noedels?

Ramen is een noedelsoep op basis van een krachtige bouillon, waarvan talloze versies bestaan. Hoewel veel mensen ramen zien als typisch Japans, werd het gerecht voor het eerst geïntroduceerd in Japan door Chinese immigranten aan het einde van de 19e eeuw. Ramennoedels worden over het algemeen gemaakt op basis van witte bloem en water. In Japan maken veel restaurants ze zelf, met de hand. Elke soort ramen heeft daar een ander type ramennoedel. Golvend, of juist plat en wat dikker. De ramennoedels die je in Nederland koopt, zijn recht en wat dikker dan spaghetti, maar niet zo dik als udonnoedels. Het bijzondere aan ramennoedels is dat ze zo lekker elastisch blijven – ook nadat ze al een poosje in een heet bouillonbad hebben gelegen.

Zijn ramen noedels gezond?

Doordat ramennoedels niet zijn gemaakt van volkorenmeel maar van witte bloem, vallen ze buiten de Schijf van Vijf.

Zijn ramen noedels gezond?
Ramen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Ramen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Ramen bestaat uit verschillende onderdelen: de bouillon, groenten, noedels en eventueel vis, vlees of tofu. Je kunt ramen na het afkoelen in z’n geheel 2 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ramen invriezen, dan kun je dat het beste doen zonder de noedels. Door het bevriezen, ontdooien en opnieuw opwarmen worden die namelijk erg papperig. De bouillon zonder noedels is in de vriezer 3 maanden houdbaar. Wil je weer ramen eten, kook dan nieuwe noedels. Haal de bouillon de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien. Warm al roerend op middelhoog vuur op.