Noedelsoep
Noedelsoep

Noedelsoep

Een dampende kom bouillon, rijkelijk gevuld met noedels, groente, eventueel vlees of vis en altijd met een Aziatische twist. Of je nu kiest voor Japanse ramen, Vietnamese pho of laksa uit Maleisië: noedelsoep is comfortfood ten voeten uit.

Noedelsoep

Noedelsoep

  1. Snijd de gember in dunne plakjes en hak deze in kleine stukjes. Snijd de knoflook fijn.
  2. Kook de noedels 6 min. Kook ondertussen ook de eieren 6 min. Giet de noedels af in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Pel de eieren.
  3. Verhit ondertussen de olie in een soeppan en fruit de gember en knoflook 5 min. op laag vuur. Voeg het water, de bouillontabletten, sojasaus en rijstazijn toe en breng aan de kook.
  4. Snijd ondertussen de shiitakes in plakjes. Voeg toe aan de soep en kook 5 min.
  5. Snijd ondertussen de paksoi in dunne reepjes en voeg samen met de noedels toe. Warm nog 2 min. door op hoog vuur. Verdeel de soep over ruime kommen. Halveer de eieren en leg in elke kom 2 eierhelften. Bestrooi met het sesamzaad en serveer.
Waar komt noedelsoep vandaan?

Waar komt noedelsoep vandaan?

De eerste documentatie van noedelsoep is gevonden in 1200 na Christus in China. Noedels bestonden al langer (sinds de derde eeuw voor Christus), maar dit was de eerste keer dat ze gecombineerd werden met bouillon. Ramennoedels zijn Japanse noedels die veel bite hebben en in de populaire Japanse noedelsoep ramen worden gegeten. De eerste ramen werd pas eeuwen later dan de eerste noedel, rond 1660, geïntroduceerd. Noedelsoep wordt door heel Azië gegeten en elk land heeft zijn eigen variant. In Vietnam is dat pho, in Maleisië en Singapore laksa, in Japan ramen en in China heeft elke regio zelfs z’n eigen specialiteit.

Welke noedels voor welke soep?

Elke soort soep heeft een eigen soort noedel. De noedel voor Japanse ramen heeft bijvoorbeeld een stuk meer bite dan de standaard eiernoedel. Ook udon wordt vaak gebruikt in Japanse soep, dit is een vrij dikke noedel. In Vietnamese pho worden platte rijstnoedels gebruikt en in Maleisische laksa gaan eiernoedels of dunne rijstnoedels. Voor Indonesische soto ajam wordt vaak rijst gebruikt, maar soms ook glasnoedels. Dit zijn heel dunne noedels die een beetje op mihoen lijken, maar niet van rijstebloem maar van mungbonenmeel worden gemaakt. In Chinese wontonsoep worden heel dunne eiernoedels gebruikt, en in andere Chinese soepen gaan soms dikkere eiernoedels of (ronde) rijstnoedels.

Welke noedels voor welke soep?
Noedelsoep: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Noedelsoep: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Als je noedelsoep wilt bewaren, kun je het beste alle componenten apart bewaren. Anders worden de ingrediënten in de soep zompig. Maak drie bakjes: een voor de bouillon, een voor de gekookte noedels en een voor de overige ingrediënten. Alle ingrediënten kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer zijn de noedels 3 maanden en de bouillon 1 jaar houdbaar. Ook kip of vlees kun je slechts 3 maanden bewaren. Als je verse kruiden als topping gebruikt, bijvoorbeeld selderij of koriander, vries die dan niet in. Deze kun je het beste opnieuw kopen als je het gerecht weer maakt. Breng de bouillon in een pan aan de kook en verwarm hierin eerst het vlees en de groente een paar minuten. Voeg de noedels toe en laat nog 1 minuut meekoken totdat ze warm zijn. Serveer eventuele toppings apart.

De perfecte noedels

De noedels bepalen voor een groot gedeelte het succes van je Aziatische maaltijd. De Nissin Soba Noodles zijn heerlijke, authentieke Japanse noodles met yakisoba saus. Voeg 1 van de diverse smaken toe aan jouw aziatische gerecht en zet in een handomdraai een smakelijke maaltijd op tafel. (Advertentie)

De perfecte noedels