bewaar
Noedelsoep
Noedelsoep
bewaar

Noedelsoep

De vegetarische versie van ramen, Japanse noedelsoep, wordt eigenlijk gemaakt op basis van dashi en gedroogde shii-take. Wij hebben een nèt andere versie gemaakt, die we daarom liever noedelsoep noemen in plaats van ramen.

40 min. bereiden
1 uur wachten
4waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

prei

200 g

winterpeen

300 g

shiitake

5 tenen

knoflook

3 el

arachideolie

1 el

zwartepeperkorrel

½ tl

zout

1 liter

water

3 el

sojasaus

2 el

mirin

20 g

gember

2 el

sesamzaad

1 bosje

salade-ui

2 el

misopasta

250 ml

sojamelk ongezoet

4

middelgrote eieren

180 g

Hakubaku ramen noedels

227 g

bamboescheuten

100 g

taugé

1

norivel

Dit heb je nodig

  • vijzel of kleine keukenmachine

De vegetarische versie van ramen, Japanse noedelsoep, wordt eigenlijk gemaakt op basis van dashi en gedroogde shii-take. Wij hebben een nèt andere versie gemaakt, die we daarom liever noedelsoep noemen in plaats van ramen.

Aan de slag

1

Was de prei en houd deze met een tang direct op een middelhoge vlam van je gasfornuis. Rooster ca. 5 min. totdat de schil wat zwartgeblakerd is. Keer regelmatig en snijd in stukken. Schil de winterpeen en snijd in gelijke stukken. Snijd ⅓ van de shiitake in plakken. Plet de tenen knoflook.

2

Verhit ⅓ van de olie in een soeppan en fruit de prei, knoflook en winterpeen ca. 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de gesneden shiitake, peperkorrels en het zout toe. Voeg het water, ⅓ van de sojasaus en de mirin toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur op laag vuur koken. Zeef de bouillon en laat goed uitlekken (je houdt ca. 850 ml bouillon over per 4 personen).

3

Snijd de gember fijn en stamp de sesamzaadjes fijn in de vijzel. Snijd de salade-ui in dunne ringetjes. Verhit ⅓ van de olie in een pan en bak de gember en het witte gedeelte van de salade-ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de misopasta, geplette sesamzaadjes en de rest van de sojasaus toe en roer goed door. Voeg de sojamelk geleidelijk toe en roer tot de miso is opgelost. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en breng op smaak met peper. Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook daarin de eieren 6 min. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer ze in de lengte.

4

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rest van de shiitake in vieren. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de shiitake 4 min. op hoog vuur. Schep regelmatig om. Laat de bamboescheuten uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Verdeel de noedels over wijde kommen. Schenk daar de hete bouillon over. Leg het ei, de bamboescheuten, gebakken shiitake, taugé en het groene van de salade-ui erbij. Knip het norivel in brede rechthoekjes en steek aan de zijkant in de soep.

achtergrondinfoEen kom ramen bestaat uit verschillende, even belangrijke componenten: de tare (spreek uit als ‘tah-reh’) als smaakmaker van de bouillon (zie ook teriyakisaus), bouillon, noedels, topping en eventueel een gearomatiseerde olie. Iedere component kan enorm verschillen, afhankelijk van de streek en de voorkeuren van de kok.

vegatipDe vegetarische versie van ramen wordt eigenlijk gemaakt op basis van dashi (Japanse bouillon) en gedroogde shiitake.