Miso ramen met shoyu tamago (Japans soja ei)
Miso ramen met shoyu tamago (Japans soja ei)
bewaar
bewaar

Miso ramen met shoyu tamago (Japans soja ei)

Ramen is de naam van de noedels van de gelijknamige populaire Japanse noedelsoep. Deze misoramen komt met een shoyu tamago, of ajitsuke tamago, (soja ei): een klassieke topping die een dag van tevoren gemarineerd wordt in een saus van sake, mirin en soja.

40 min. bereiden
1 dag wachten
58waarderingen

Aan de slag

1

Kook de eieren 6 min. Zet ondertussen een bak met ijswater klaar en maak de marinade. Breng de sake en ⅝ van de mirin in een steelpan aan de kook en laat 1-2 min. op middelhoog vuur koken, zodat de alcohol verdampt. Schenk samen met de sojasaus en het koude water in een kom en laat afkoelen. Laat de eieren schrikken in het ijsbad, pel ze voorzichtig en leg ze in de kom met de marinade. Leg er een schoteltje op, zodat ze helemaal onderstaan. Dek af en laat minimaal 24 uur, maar het liefst 48 uur in de koelkast marineren.

2

Schil en snijd de gember in dikke plakken. Snijd de knoflook fijn en ⅔ van de bosuitjes in dunne ringen. Verhit de helft van de arachideolie in een soeppan en fruit de gember, knoflook en in ringen gesneden bosui 2 min.

3

Meng de misopasta los met 75 ml bouillon (per 4 personen) en voeg toe aan de soeppan. Zet de pan op middelhoog vuur en schenk er heel langzaam, al roerend, de rest van de bouillon bij. Voeg de sesamolie, de rest van de mirin en de witte peper toe, breng aan de kook en laat op laag vuur met de deksel op de pan 30 min. koken.

4

Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan op hoog vuur. Snijd de paksoi in de lengte in 4 parten en bak 5 min. aan de snijkanten.

5

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel onder koud stromend water. Snijd de rest van de bosuitjes in de breedte in 3 stukken en vervolgens in de lengte in flinterdunne repen. Knip het norivel in dunne reepjes en halveer de eieren. Snijd de shiitake in dunne plakjes, kook 1 min. mee in de bouillon en haal ze vervolgens met de schuimspaan eruit.

6

Verdeel de noedels over kommen. Verwijder de gember en schenk de bouillon erop. Verdeel de paksoi, shiitake, gehalveerde eieren, nori, ginger sticks en de flinterdun gesneden bosui erover.

resttipEr is genoeg marinade voor meer eieren. Maak je er meer, dan kun je die goed afgesloten 2 dagen in de koelkast bewaren.
achtergrondinfoRamen heeft z'n roots in China, waar noedel(soep) doorgaans miàn of lā miàn wordt genoemd. Een kom Japanse ramen bestaat uit een aantal essentiële componenten: de tare (spreek uit als ‘tah-reh’) als smaakmaker van de bouillon, de bouillon zelf, ramen (noedels), toppings en een gearomatiseerde olie. Ieder component kan enorm verschillen, afhankelijk van de streek en de voorkeuren van de kok. Bekende voorbeelden van ramen zijn: tonkotsu-, shoyu-, shio ramen, tsukemen en tantanmen.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Miso ramen met shoyu tamago (Japans soja ei)

Ramen is de naam van de noedels van de gelijknamige populaire Japanse noedelsoep. Deze misoramen komt met een shoyu tamago, of ajitsuke tamago, (soja ei): een klassieke topping die een dag van tevoren gemarineerd wordt in een saus van sake, mirin en soja.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig