Curry
Curry

Curry

Curry = jummie! En… veelzijdig. Er zijn veel soorten curry, van met of zonder vlees of vis tot verschillende kruidenmengsels en bereidingswijzen. Wist je dat je voor curry niet altijd kerriepoeder nodig hebt? Plus: de volgende dag is de curry vaak nog lekkerder. Extra portie maken dus!

Curry recepten

Indiase curry madras maken
Indiase curry madras maken

Indiase curry madras maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 rode ui
  • 2 bospenen
  • 1 tomaat
  • 4 el ghee
  • 1½ el gehakte knoflook in potje
  • 1½ el gehakte gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 1 el gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gedroogd fenegriekblad
  • 300 ml water
  • 7 kardemompeulen
  • 1 verse-pepermix
  • 750 g kipdijfilet
  • 3 verse currybladeren
  • 1 el tomatenpuree
  • 1½ el Euroma Original spices by Jonnie Boer curry madras
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 2 tl chilipeper
  • 1 tl zout
  • 15 g verse koriander

Nodig in de keuken

  • blender
  1. Snipper de rode ui, snijd de peen in dunne plakjes en snijd de tomaat grof. Verhit de helft van de ghee in een ruime koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en peen al omscheppend in ca. 5 min. glazig. Voeg ⅓ van de gehakte knoflook en ⅓ van de gehakte gember toe en bak 1 min. mee. Doe de tomaat erbij en bak al omscheppend 2 min. tot alles iets zachter is. Voeg de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder en het fenegriekblad toe en schep om. Voeg het water toe, haal van het vuur en laat de currybasis afkoelen.
  2. Kneus ondertussen de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit. Verwijder de steel van de chilipeper en halveer de peper. Snijd de kippendijen elk in 4 stukken. Verhit de rest van de ghee in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de rest van de gehakte knoflook en gember, de groene peper en verse currybladeren toe en fruit 30 sec. al roerend (pas op, dit spettert). Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min mee. Voeg de madraspoeder, kaneel, kardemom, chilipoeder en het zout toe. Doe de kip erbij, schep goed om en zet het vuur laag.
  3. Doe ondertussen de afgekoelde currybasis in de blender en mix al pulserend glad. Doe de currybasis bij de kip in de pan, breng aan de kook en kook ca. 10 min. op middelhoog vuur tot de kip gaar is en de saus iets is ingekookt (de currysubstantie mag wat dikker zijn). Snijd ondertussen de koriander inclusief de steeltjes fijn. Schep de curry in een schaal en serveer met de koriander erover.

Wat is curry en waar komt het vandaan?

Wij gebruiken het woord ‘curry’ eigenlijk voor vrijwel elk gekruid, sausachtig gerecht in een Aziatische stijl. Dat is overgenomen van de Britten, die namen tijdens en na de kolonisatie veel Indiase culinaire gebruiken mee naar huis en hadden hun eigen definitie van het woord curry, namelijk een Indiaas gerecht (of gerecht in Indiase stijl) met een saus. Veel gerechten, zoals curry madras, zijn Indiaas geïnspireerd, maar worden voornamelijk in Engeland gegeten, niet in India.

Curry’s worden over de hele wereld gegeten. Van Thailand tot Trinidad en van Japan tot Kenia - overal zijn curry’s geliefde onderdelen van traditionele keukens. Aan de basis van deze curry’s staat voor een groot deel het gebied dat we nu kennen als India en Pakistan. In de 19e eeuw waaierden mensen uit dit gebied onder koloniale bewinden uit over de hele wereld om te werken. Volgens de verhalen misten zij hun lunches van thuis en mengden traditionele technieken zich met lokale gebruiken en ingrediënten. Zo ontstonden er talloze nieuwe varianten.

Currypasta

De basis van Thaise curry is een currypasta. Er zijn talloze versies maar de basis is vrijwel altijd: pepers, koriander, zout, knoflook, sjalot en garnalenpasta. Ze worden ingedeeld naar kleur: groen (met verse groene pepers), rood (met gewelde, gedroogde rode pepers) en geel (met kurkuma).

Hoe maak je vegetarische of vegan curry?
Hoe maak je vegetarische of vegan curry?

Hoe maak je vegetarische of vegan curry?

Je kunt tofu, tempeh, peulvruchten of een vleesvervanger aan de curry toevoegen om hem extra voedzaam te maken zonder dierlijke producten te gebruiken. De Indiase kaas ‘paneer’ is een goede toevoeging wanneer je een vegetarische curry maakt. De curry is dan natuurlijk niet meer vegan.

Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst. Haal de curry de avond voor gebruik uit de vriezer en zet in de koelkast. Warm al roerend op laag vuur in een steelpan op in ongeveer 5 minuten.

Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?