Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst – gemalen korrels bloemkool – bevat minder koolhydraten dan echte rijst, maar is op dezelfde manier te gebruiken. Als nasi of risotto bijvoorbeeld, of om gemakkelijk wat extra groenten toe te voegen aan een curry.

Bloemkoolrijst met groente, gele curry en ei maken

Bloemkoolrijst met groente, gele curry en ei maken

  1. Kook de eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud water, pel en halveer in de lengte. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes en de stronk in stukjes.
  2. Maal eerst de stukjes stronk in de keukenmachine tot ze de structuur van couscous hebben. Schep uit de keukenmachine. Maal ook de roosjes tot ze de structuur van couscous hebben.
  3. Verhit de helft van de sesamolie in een wok en roerbak de wokgroente 4 min. Voeg de curry en kokosmelk toe en verwarm 3 min.
  4. Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan en roerbak de bloemkoolcouscous 4 min. op middelhoog vuur. Breng eventueel op smaak met zout. Verdeel de bloemkoolrijst, groente en eieren over de kommen of diepe borden.
Wat is bloemkoolrijst?

Wat is bloemkoolrijst?

Bloemkoolrijst is niets anders dan fijngemalen bloemkool. Je kunt het zelf maken door een bloemkool te malen of raspen, of je kunt de groenterijst kant-en-klaar kopen. Door het toe te voegen aan bijvoorbeeld risotto, krijg je veel extra groente binnen!

Hoe maak je bloemkoolrijst?

De makkelijkste manier om bloemkoolrijst te maken, is door de bladeren van een bloemkool te verwijderen en de bloemkoolroosjes en stengel in een keukenmachine te malen. Laat de machine malen totdat de bloemkool de grootte heeft van rijstkorrels. Geen keukenmachine? Snijd de kool in stukken en rasp elk stuk op een grove rasp. Voilà: bloemkoolrijst zonder keukenmachine.

Hoe maak je bloemkoolrijst?
Bloemkoolrijst: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Bloemkoolrijst: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

In een goed afgesloten bak kun je bloemkoolrijst 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt bloemkoolrijst ook invriezen: in de vriezer is de rijst 3 maanden houdbaar. En, heel handig: je kunt het uit de vriezer meteen gebruiken. Je hoeft het dus niet eerst te laten ontdooien. Vervolgens gebruik je het zoals je ook niet-bevroren bloemkoolrijst gebruikt. Serveer je de bloemkoolrijst op zichzelf? Verwarm het dan in een koekenpan met een beetje olie al omscheppend ongeveer 5 minuten op laag vuur.

Is bloemkoolrijst gezond?

Bloemkool staat net als andere soorten groente en fruit in de Schijf van Vijf, en is dus een gezonde keuze. Bloemkoolrijst is geen vervanging van gewone rijst, maar is wel handig om (extra) groente binnen te krijgen. Het is een ideaal ingrediënt voor een koolhydraatbewuste maaltijd.

Is bloemkoolrijst gezond?