Loempia recepten
Loempia recepten

Loempia recepten

Loopt het water jou ook in de mond als iemand ‘loempia’ zegt? Deze overheerlijke Aziatische snack maak je gewoon zelf! Het feest begint met filodeeg en eindigt in de frituur. Met de vulling kun je variëren. Ontdek jouw favoriete recept om loempia te maken!

Vietnamese loempia's maken: zo doe je dat

Vietnamese loempia's maken: zo doe je dat

  1. Snipper de sjalotten. Knijp ze fijn tussen je handen om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken. Snijd de knoflook fijn. Snijd de shiitake fijn. Laat de glasnoedels weken in heet water. Knijp daarna zo goed mogelijk uit en knip in kleine stukjes van ca. 2 cm.
  2. Snijd de garnalen fijn. Splits het ei. Meng het gehakt met de fijngesneden garnalen, het zout, de witte peper, een ½ tl suiker, de bouillonpoeder, 10 ml vissaus (per 15 porties), de sjalotten, ⅔ van de knoflook en het eiwit. Het eigeel wordt niet gebruikt. Kneed het mengsel met schone handen 3 min. goed door, totdat het gehakt iets lichter van kleur wordt en alles goed gemengd is.
  3. Meng de peen, shiitake en glasnoedels erdoor. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast.
  4. Verhit de olie tot 180 °C. Leg een loempiavel met een punt naar boven op het werkblad. Schep ca. 70 g van het kip- garnalenmengsel op ca. 7 cm van de onderkant in het midden van het loempiavel en maak er een bergje van. Vouw een punt van het vel over de vulling, trek het vel iets naar je toe en vouw de zijkanten van het vel naar binnen. Maak het randje van het loempiavel nat met een beetje water en rol hem dicht. Herhaal dit met de andere loempiavellen.
  5. Haal de blaadjes sla los van de krop baby romaine. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de rode peper in kleine blokjes. Meng met 25 ml vissaus, 50 ml limoensap, de rest van de knoflook, 25 g suiker (per 15 porties) en het water tot een dip (nuoc cham).
  6. Controleer evt. met een keukenthermometer of de olie heet genoeg is. Bak de loempia’s in delen 5-6 min. in de hete olie, tot ze gaar en knapperig zijn. Bak er niet te veel tegelijk, want dan plakken ze aan elkaar. Laat tussendoor de olie op temperatuur komen. Serveer de loempia’s met de sla, hele takjes munt, Thais basilicum en de nuoc cham (dipsaus). Je kunt een blaadje sla met kruiden naar smaak om de loempia wikkelen en hem zo gemakkelijk in de saus dippen.